Deze ‘Akhmed met-één-arm’ beraamde aanslag Istanbul

01 juli 2016Leestijd: 2 minuten
deze terrorist is het brein achter de aanslag - bron:AFP

Het is de Turkse autoriteiten intussen wel duidelijk dat de aanslag op het Atatürk-vliegveld in Istanbul tot in de puntjes is voorbereid. De planner is afkomstig uit de noordelijke Kaukasus-regio in Rusland.

Het gaat om een bekende terrorist die ooit diende als ‘topambtenaar’ in het ‘ministerie van oorlog’ van Islamitische Staat (IS), schrijft CNN op basis van een verklaring van Michael McGaul, voorzitter van een commissie in het Amerikaanse congres, die zich bezighoudt met de binnenlandse veiligheid (Homeland Security).

Vijand

Geen idee waar deze Akhmed Chatayev zich op dit moment bevindt, zegt McGaul, maar duidelijk is dat zijn jihadistische activiteiten ‘goed gedocumenteerd’ zijn. Deze Tsjetsjeen ‘is waarschijnlijk de nummer een vijand van Rusland in de noordelijke Kaukasus. Hij reisde diverse keren af naar Syrië, en werd vervolgens een van de prominentste handlangers van de minister van Oorlog in het kalifaat,’ aldus de Republikeinse politicus.

Turkse media bestempelen de man als ‘Akhmed met-een-arm’. Volgens Russia Today werd deze terrorist gezocht door Rusland, maar kreeg hij in Oostenrijk asiel. Daardoor ontkwam hij aan uitlevering en bleef hij dus op vrije voeten. Hij stond volgens de Russische staatszender sinds 2003 op een terreurlijst vanwege onder meer het rekruteren van radicale moslims.

Grote IS-cel

De Turkse politie heeft nog elf buitenlanders opgepakt die ervan worden verdacht te behoren tot de vermoedelijke grote IS-cel. Daarmee stonden ook de daders van de terroristische aanslag op de luchthaven Atatürk bij Istanbul in verband, meldde de omroep Habertürk vrijdag op zijn website. De arrestaties werden door een antiterrorisme-eenheid van de politie verricht in de wijk Basaksehir, in het Europese deel van de stad. Het totale aantal aanhoudingen in de zaak kwam hiermee op 24. De politie heeft het bericht, dat ook door andere media werd overgenomen, niet bevestigd.

Betaalt Turkije de prijs voor Erdogans gok met IS? Lees meer >
2016-06-30 12:46:55 epa05398804 Relatives of Habibullah Sefer, who was killed in the attacks at Ataturk Airport on 28 June, mourn during a funeral in Istanbul, Turkey, 30 June 2016. At least 42 people were killed and more than 239 others were wounded in three separate gun and bomb attack outside and inside the terminal of Istanbul's Ataturk international airport on 28 June, media reported quoting officials. The attacks have been linked to either the Islamic State (IS or ISIS) militant group or Kurdish separatists, media added. EPA/SEDAT SUNA

Bij de aanslag dinsdagavond kwamen 44 mensen om het leven. De vermoedelijke daders kwamen uit Dagestan, Oezbekistan en Kirgizië. Los hiervan hielden Turkse veiligheidstroepen woensdag vier Turkse staatsburgers aan die vanuit Syrië het land bij Oncupinar in het zuidoosten probeerden binnen te komen. Volgens de lokale gouverneur kwamen ze uit gebied dat onder controle staat van IS.