Europese Commissie ligt steeds meer onder vuur na Brexit

04 juli 2016Leestijd: 2 minuten
Merkel zou inmiddels wel klaar zijn met Juncker - bron:AFP

De beslissing van de Britten om uit de EU te treden, zorgt voor veel tumult in zowel Groot-Brittannië zelf als binnen de Unie. De Brexit is aanleiding voor belangrijke Duitse politici om de aanval te openen op de Europese Commissie van Jean-Claude Juncker.

De Luxemburger zou zelfs voor zijn functie moeten vrezen, melden diverse media. De Duitse bondskanselier Angela Merkel zou hem het liefst zien verdwijnen na het debacle met de Britten en zijn opmerkelijke optreden in het Europees Parlement vorige week dinsdag.

Schadelijk

Een – anonieme – Duitse minister vertelde zondag aan The Sunday Times dat Merkel Juncker intussen ziet als ‘deel van het probleem’. ‘De druk voor de voorzitter van de Europese Commissie om af te treden, wordt steeds groter. Merkel zal uiteindelijk met dit vraagstuk moeten dealen.’ Volgens deze minister ‘handelt Juncker keer op keer tegen het gemeenschappelijke belang in’, en bovendien was zijn reactie op de Brexit ‘erg schadelijk’.

Ook de Duitse minister van Financiën Wolfgang Schaüble plaatste dit weekeinde een aanval op de Europese Commissie. ‘De huidige Europese Unie moet verder afbouwen dan verder verdiepen. Dat is nu het enige antwoord op de onvrede onder de burgers. Europese crises moeten in de toekomst sneller worden aangepakt door de nationale regeringen onderling,’ aldus Schaüble in een interview met Welt am Sonntag.

Besluiteloos

Hij is duidelijk geërgerd over de besluiteloosheid. De Duitser vindt dat de 27 overgebleven nationale regeringen meer naar zich toe moeten trekken. Het komt niet vaak voor dat een prominent lid van de Duitse regering zich zo sterk uitspreekt tegen een Europese Commissie met meer bevoegdheden. Schaüble noemt zichzelf weliswaar een ‘voorstander van Europese verdieping’, maar vindt dat daar nu even geen tijd voor is – met de crises rond migratie en nu ook de Brexit in het achterhoofd.

Ook de EU-sceptische partij Alternative für Deutschland deed zaterdag een duit in het zakje. In een interview met Elsevier zei de oprichter van de partij dat EU-leiders in Brussel niets leren van het Britse besluit om uit de Unie te stappen. Ze hebben de Britten er het liefst zo snel mogelijk uit, om daarna opnieuw meer macht te zoeken.

Bernd Lucke: ‘Jean-Claude Juncker is stiekem blij met Brexit’. Lees meer uit dit interview en bekijk de video >
Lucke

 ‘Ik vrees dat Juncker eigenlijk blij is met Brexit,’ zegt de 45-jarige Lucke, nu europarlementariër voor de eurosceptische Allianz für Fortschritt und Aufbruch (ALFA), in gesprek met Brussel-correspondent Jelte Wiersma. ‘De Britten hebben Juncker altijd gehinderd bij het verder versterken van de Europese Unie. Na hun vertrek kan het makkelijk zijn om meer macht naar Brussel te verplaatsen. Daarom mogen ze wat hem betreft er zo snel mogelijk uit.’