Bernd Lucke: ‘Juncker is stiekem blij met Brexit’

02 juli 2016Leestijd: 2 minuten

Bernd Lucke, oprichter van Alternative für Deutschland (AfD), zegt te vrezen dat EU-leiders in Brussel niets leren van het Britse besluit om uit de Unie te stappen. Ze hebben de Britten er het liefst zo snel mogelijk uit, om daarna opnieuw meer macht te zoeken.

‘Ik vrees dat Juncker eigenlijk blij is met Brexit,’ zegt de 45-jarige Lucke, nu europarlementariër voor de eurosceptische Allianz für Fortschritt und Aufbruch (ALFA), in gesprek met Brussel-correspondent Jelte Wiersma.

‘De Britten hebben Juncker altijd gehinderd bij het verder versterken van de Europese Unie. Na hun vertrek kan het makkelijk zijn om meer macht naar Brussel te verplaatsen. Daarom mogen ze wat hem betreft er zo snel mogelijk uit.’

Geen hervormingen
Als voorbeeld voor de typische Europese gedachtegang wijst hij naar een recente opmerking van Juncker. De voorzitter van de Europese Commissie zei daags na ‘Brexit’ dat de onderhandelingen die de Britse premier David Cameron eerder dit jaar voerde over Europese hervormingen, nu geheel van tafel zijn.

‘Het gaat hier om de toekomst van de EU. Juncker zegt nu eigenlijk: we willen helemaal geen hervormingen.’ Er werd met de Britten onder meer gesproken over het terugdringen van EU-migratie en nieuwe mogelijkheden voor lidstaten om uitkeringen aan die migranten te stoppen.

Lucke vreest dat als de EU-leiders op deze manier doorgaan, ook andere lidstaten uit de Unie willen. Vooralsnog hoeft Juncker niet te vrezen voor zijn baan: een grote meerderheid in het Europees Parlement zegt hem te steunen.

Bekijk het hele interview hier: