Brexit-stem wakkert xenofobie aan in Groot-Brittannië

27 juni 2016Leestijd: 2 minuten
Engeland wil haar land terug, sommige Engelsen uiten dit in xenofobie Foto: AFP

In Groot-Brittannië zijn haatmisdrijven op grote schaal toegenomen na de Brexit-stem bij het EU-referendum. De lokale en nationale overheid beloven de discriminatie hard aan te pakken.

Leuzen als ‘geen Pools ongedierte meer’ circuleerden op geplastificeerde kaartjes rond in het Engelse stadje Huntingdon. In Londen werd een Pools cultureel centrum zondag met graffiti beklad. De Poolse ambassade maakt zich ernstig zorgen over de haatuitingen richting Polen in Groot-Brittannië. De meldingen zijn bij de ambassade binnengekomen na de uitslag van het Brexit-referendum.

Xenofobie

2016-06-24 05:25:04 A neon sign for the 2016 referendum is attached to the doors of the announcement hall in Manchester Town Hall , northwest England on June 23, 2016 where the final result of a referendum on whether the UK will remain or stay in the European Union (EU) will be announced. Britain has voted to leave the European Union by 52 percent to 48 percent, the BBC reported on Friday, after nearly all the results had been counted. / AFP PHOTO / POOL / Rob StothardBritten stappen uit de EU: hoe verloopt het Brexit-proces?

De politie heeft laten weten beide incidenten als haatmisdaden te behandelen. ‘Met vervaardiging en verspreiding hiervan en van vergelijkbaar materiaal maken mensen zich schuldig aan het oproepen tot rassenhaat,’ schreven de autoriteiten in een verklaring.

Niet alleen de Polen worden geconfronteerd met xenofobie. Zo kreeg Maria Mcateer, een Iers-Trinidadiaanse theateractrice, discriminerende opmerkingen naar haar hoofd geslingerd. Ook haar driejarige dochter was getuige van racistische liederen. Zo verklaart ze in de Evening Standard: ‘Sinds het referendum is de sfeer heel erg veranderd, ik voel dat mensen anders naar mij kijken en dat ik met agressie word gevraagd waar ik vandaan kom.’

Immigratie

Tijdens het Brexit-debat was massa-immigratie een van de voornaamste argumenten om uit de Europese Unie te stappen. Voorstanders van een Brexit pleitten voor eigen controle over de Britse grenzen. Uit cijfers van het Britse Nationale Statistiekbureau blijkt dat het immigratiesaldo van het Verenigd Koninkrijk in 2015 333.000 was, veel meer dan het limiet dat premier David Cameron had beloofd. Van die 333.000 immigranten zijn behalve asielzoekers ook veel arbeidsmigranten uit EU landen zoals Polen.

Sadiq Khan, de burgemeester van Londen, reageerde maandag gedecideerd door Londenaren op te roepen zich te behoeden voor en te verzetten tegen dergelijke xenofobische uitingen. Khan heeft gezegd een zerotolerancebeleid te handhaven tegen haatmisdrijven en heeft de Londense politie opgeroepen om extra waakzaam te zijn.