Obama vreest gevolgen wereldeconomie na Brexit

30 juni 2016Leestijd: 2 minuten
Obama sprak de Britten in april toe over een Brexit - bron:AFP

De Amerikanen zijn een van de innigste bondgenoten van het Verenigd Koninkrijk, en dus met reden bezorgd over de gevolgen van de Brexit. Hoewel de eerste effecten lijken mee te vallen, waarschuwt president Barack Obama nog wel voor de gevolgen op lange termijn.

 ‘Als de Brexit doorgaat en daarmee bevriezingen van investeringen in Groot-Brittannië en de rest van Europa helpt dat niet mee op een moment dat de wereldeconomie er al zwak voorstaat,’ zei de president in Canada, in zijn eerste uitgebreide reactie op de uitkomst van het Britse referendum.

Bezwerende woorden

Hij is bang dat het vertrek van het Verenigd Koninkrijk uit de EU gevolgen heeft voor de groei van de wereldeconomie op de lange termijn. Obama wil dat de Britse premier David Cameron en andere EU-leiders het hele proces van uittreding ‘ordentelijk’ laten verlopen. Tegelijkertijd stelde hij de Amerikanen ook gerust: op korte termijn zal er niet zo veel veranderen. De beurzen herstellen zich weer nadat ze vorige week vrijdag (Black Friday) en maandag hard onderuit gingen.

Ook de Duitse bondskanselier Angela Merkel zou bezwerende woorden hebben gesproken: de rest van de EU wil geen wraak voor de beslissing van de Britse kiezer, maar liever dat de uittreding succesvol verloopt. In april waarschuwde de Amerikaanse president nog voor de ‘dramatische’ gevolgen als het tot een Brexit zou komen. Ook moest Groot-Brittannië niet denken dat het zomaar bilaterale handelsakkoorden kon sluiten: een Brexit zou een negatief effect hebben op de historische relatie tussen de Amerikanen en de Britten.

Extra kosten

Intussen klinken er eveneens alarmerende woorden uit Duitsland. De Beierse minister van Financiën Markus Söder – lid van CSU, de zusterpartij van Merkels CDU – waarschuwt in Die Welt dat Duitsland niet het slachtoffer moet worden van een Brexit. ‘We moeten de extra kosten dragen die hier het gevolg van zijn,’ zegt hij.

Söder is bang dat de wegvallende Britse nettobijdrage aan de EU nu moet worden opgehoest door Duitsland. Vanwege de Brexit is de economische groeiverwachting voor Duitsland verlaagd, meldde het Internationaal Monetair Fonds woensdag. Ook Nederland zal het Britse vertrek gaan merken, is de verwachting.