Na ‘Brexit’ is Verenigd Koninkrijk totaal niet meer verenigd

24 juni 2016Leestijd: 2 minuten
Foto: AFP

De uitslag van het EU-referendum heeft grote verschillen in de Britse samenleving blootgelegd. Jong tegen oud, arm tegen rijk, maar ook Schotland en Noord-Ierland tegen Wales en Engeland. Nieuwe breuken zijn niet uit te sluiten.

Alle stemmen zijn geteld: bijna 17,5 miljoen Britten kozen voor een Brexit, 16,1 miljoen voor het EU-lidmaatschap. De uitslag kwam als een grote verrassing, want in de peilingen had ‘remain’ steevast een (kleine) voorsprong.

Hoe kwam een meerderheid van het Britse electoraat tot de conclusie dat een vertrek uit de Europese Unie (EU) wenselijk is?  Het uiteindelijke resultaat legt een aantal duidelijke scheidslijnen in Groot-Brittannië bloot.

Schotten
In Wales en in grote delen van Engeland werd op overdonderende wijze voor een Brits vertrek uit de EU gestemd. Maar als het aan de Schotten had gelegen, was Groot-Brittannië namelijk bij de EU gebleven.

Meer dan 62 procent van de Schotse bevolking stemde voor het EU-lidmaatschap. Volgens de Schotse premier Nicola Sturgeon is het dan ook duidelijk dat ‘de Schotse toekomst binnen de EU’ ligt. De voormalige minister-president van Schotland, Alex Salmond, zegt dat het land een tweede onafhankelijkheidsreferendum moet organiseren.

Ook in Noord-Ierland was een meerderheid van de kiezers voor het EU-lidmaatschap. Nu de Britten uit de EU stappen, zal wellicht weer een fysieke grens worden ingesteld tussen Noord-Ierland en Ierland. Dat kan remainde discussie over een hereniging van Ierland opnieuw aanwakkeren.

Lees over de laatste ontwikkelingen op ons liveblog>

Hoe ouder, hoe sceptischer
Uit een exitpoll van YouGov blijkt dat ook sprake is van een duidelijke scheidslijn tussen jong en oud. Zo stemde meer dan 70 procent van de jongeren in het Verenigd Koninkrijk vóór de EU, terwijl bij kiezers ouder dan 65 het beeld vrijwel omgekeerd was. 59 procent van de Britse ouderen stemde voor een Brexit.

Pro-EU-stemmen per leeftijdsgroep
18-24: 75% Remain
25-49: 56% Remain
50-64: 44% Remain
65+: 39% Remain

Bovendien kozen hoger opgeleiden overwegend vóór de EU, lager opgeleiden vaker voor een Brexit. In de steden, vooral in Londen, waren de Britten meer Europagezind, op het platteland meer nationalistisch. Mannen stemden vaker voor een vertrek uit de EU dan vrouwen.

Het EU-referendum zorgde eerder al voor een breuk in de Conservatieve partij. Veel conservatieve politici steunden, tegen de wens van David Cameron in, een Brexit. Nu het Britse vertrek uit de EU eraan komt, heeft Cameron aangekondigd af te treden als premier.