#Brexit

Wie neemt het stokje over van David Cameron?

24 juni 2016

David Cameron liep op donderdag misschien wel de zwaarste klap van zijn loopbaan op. Nadat de meerderheid van de Britten voor een Brexit stemde, kondigde Cameron aan op te stappen als premier.

2016-06-24 04:30:04 A Union flag flies beside the London Eye in front of the Queen Elizabeth Tower (Big Ben) and The Houses of Parliament in London on June 24, 2016. Britain's economy was plunged into a dizzying unknown on Friday as the country lurched towards the EU exit, with the world economy bracing for a hit on growth and unemployment. / AFP PHOTO / POOL / ROB STOTHARDDe Britten hebben gesproken: Brexit is een feit

‘Het land heeft een kersverse leider nodig,’ zei de voorman van de Conservatieven op vrijdag tijdens een persconferentie buiten zijn ambtswoning aan Downing Street 10.

Cameron wilde dat Groot-Brittannië bij de EU zou blijven, maar moest vrijdagochtend zijn nederlaag toegeven. ‘De resultaten van het referendum zijn helder,’ aldus Cameron. ‘Ik blijf de komende drie maanden mijn werk doen en na de partijconferentie in oktober zullen we een nieuwe premier hebben.’

Premiersambt

Een strijd om het leiderschap van de Conservatieven én om het premiersambt zal de komende weken losbarsten. De Conservatieven verwachten dat Brexit-voorstander Boris Johnson en minister van Financiën George Osborne zich beschikbaar zullen stellen. Ook Theresa May (Binnenlandse Zaken) maakt kans op de positie, vooral omdat zij zich tijdens de referendumcampagne relatief neutraal opstelde.

May wordt ook aangewezen als mogelijke tijdelijke premier als de Conservatieven niet op tijd een vervanger kunnen vinden. Omdat zij zich minder intensief mengde in de campagne, zou zij de Conservatieven beter kunnen verenigen.

Hoe het EU-referendum de Britse Conservatieven verdeelde

Steun

Gisteravond, toen juist een overwinning van ‘Remain’ werd verwacht, werd nog een brief naar buiten gebracht, ondertekend door een groot aantal conservatieve pro-Brexit-parlementariërs. Zij riepen de premier op om aan te blijven, ongeacht de uitslag van het referendum. ‘U heeft een taak dit land in de goede richting te leiden en onze verkiezingsbeloftes waar te maken.’

Boris Johnson ondertekende de brief ook, maar Ian Duncan Smith, een pro-Brexit-prominente Conservatief, zette geen handtekening. Of hij aast op de positie van Cameron, is onduidelijk.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.