#Turkije

Na Turkse intimidatie slaat Merkel Armenië-stemming over

01 juni 2016

De Duitse bondskanselier Angela Merkel zal donderdag niet aanwezig zijn bij de stemming om de Armeense volkerenmoord in 1915 officieel als genocide te bestempelen. Ze is te druk, zegt haar woordvoerder. Critici leggen de link met dreigementen van de Turkse president Recep Tayyip Erdogan.

De stemming zal naar verwachting donderdagochtend plaatshebben, als Merkel een speech houdt elders in Berlijn. Daarna heeft ze een bespreking met NAVO-leider Jens Stoltenberg. Opvallend genoeg zijn ook vicekanselier Sigmar Gabriel en minister van Buitenlandse Zaken Frank-Walter Steinmeier afwezig, meldt Der Spiegel.

Turkije-deal in leven houden
De resolutie, een symbolische actie om de Turkse slachting van 1.5 miljoen Armenen als genocide aan te merken, is ingediend door regeringspartijen CDU en SPD, alsmede door de Groenen. Naar verwachting zal een meerderheid van de Bondsdag voor stemmen.

Jelte Wiersma: Turkse deal wordt gewurgd, dat kon ook niet anders

Voor Angela Merkel, die wel degelijk voorstander zou zijn van de wet, komt de stemming echter zeer ongelegen. Na diverse controverses moet Merkel haar uiterste best doen om de migratiedeal die is gesloten met Turkije, in leven te houden. Haar afwezigheid in het debat over de Armeense genocide wordt door critici gezien als een poging de relaties met Ankara te beschermen.

Gevoelig
De resolutie ligt bij de Turken namelijk zeer gevoelig. De Turkse president Erdogan belde Merkel eerder deze week met het ‘advies’ dat Duitsland haar gezonde verstand moet gebruiken. Tegen journalisten zei hij dat Duitsland wordt ‘misleid’ en waarschuwde hij dat de Duits-Turkse relaties op het spel worden gezet. Ook werden verschillende Duitse politici die voor de wet zijn de afgelopen tijd online bedreigd door Turken.

Turkse dreigcampagne tegen Duitse wet over genocide Armenië

De Armeense president Serzh Sargsyan mengde zich ook in de discussie. Woensdag zei hij tegen Bild dat Duitse politici zich vooral niet moeten laten intimideren door de Turken.  ‘Duitsland moet geen compromissen sluiten om korte-termijn belangen te beschermen. Dan blijf je bezig’.

Ondanks de afwezigheid van meerdere politieke kopstukken maakt Thomas Oppermann, fractievoorzitter van de SPD, zich geen zorgen over de uitkomst. ‘Ook zonder Merkel en Steinmeier zullen genoeg mensen op komen dagen.’

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.