Bouterse komt er niet onderuit: proces Decembermoorden gaat door

09 juni 2016Leestijd: 2 minuten
Bouterse werd vorig jaar herkozen als president van Suriname - Foto: ANP

Het Surinaamse proces over de Decembermoorden in 1982 gaat toch door. De rechtszaak tegen de huidige president en toenmalig legerleider Desi Bouterse en 22 andere verdachten werd vier jaar geleden door de Krijgsraad geschorst, omdat de regering van Bouterse een omstreden amnestiewet had aangenomen.

Die stelde de verdachten van de Decembermoorden vrij van vervolging. De Krijgsraad heeft donderdag echter toch besloten om het proces weer op te pakken, meldt onder meer de Surinaamse krant De Ware Tijd.

Amnestie

Het was altijd al een dubieuze constructie: de schorsing was indertijd nodig zodat het Constitutioneel Hof zou kunnen toetsen of de amnestiewet van Bouterse niet in strijd was met de Surinaamse grondwet. Een dergelijk hof bestaat echter (nog) niet in Suriname.

De Surinaamse Krijgsraad stelt nu echter dat het lange wachten op toetsing geen redelijke termijn meer is en heft daarom de schorsing op. Het proces wordt al snel weer voortgezet en wel op 30 juni. Het gaat verder op het punt waar het gebleven was, namelijk de formulering van de strafeis.

Tijdens de moorden op 8 december 1982 werden vijftien politieke tegenstanders van het toenmalige regime in Fort Zeelandia gemarteld en afgeslacht. Bouterse heeft altijd volgehouden dat de vijftien slachtoffers zijn gedood tijdens een vluchtpoging.

Beroep

De advocaat van hoofdverdachte Bouterse, Irwin Kanhai, zei in een eerste reactie dat hij niet weet ‘of deze uitspraak wel kan’. Hij overweegt nu in hoger beroep te gaan. Dit kan echter pas wanneer de Krijgsraad een einduitspraak heeft gedaan over de schuld van de verdachten.

Hugo Essed, advocaat van de nabestaanden, noemt de beslissing een beloning voor de inspanningen en vasthoudendheid van de nabestaanden. Het was volgens hem wel duidelijk dat de Krijgsraad een uitspraak zou doen, maar niet welke kant die op zou gaan.

Bouterse, tevens in Nederland veroordeeld voor drugssmokkel, werd in juli vorig jaar opnieuw herkozen. Het was de tweede keer dat hij op democratische wijze aan de macht kwam in Suriname. Eerder bestuurde hij het land als dictator nadat hij in 1980 via een militaire coup aan de macht was gekomen.