Wie is nieuwe Taliban-leider Haibatullah Akhunzada?

25 mei 2016Leestijd: 2 minuten
Akhunzada staat bekend als een van de meest gevaarlijke en agressieve Taliban-veteranen Foto: EPA

De oud-leider van de Taliban, Mullah Akhtar Mansour, is dood. Dat hebben de Taliban bevestigd. Zijn opvolger is Haibatullah Akhunzada, een conservatie veteraan die al lang bij de elite van de extremistische groep behoort.

Zo was Akhunzada de rechterhand van Mullah Omar, de oprichter en voormalige leider van de Taliban. Toch zijn experts ervan overtuigd dat het nieuwe beleid meer zal lijken op dat van Mansour, die Akhunzada als leermeester zag.

Vredesoverleg

2016-04-19 15:52:17 An Afghan wounded receives treatment after following a suicide car bomb attack the NDS compound at Wazir Akbar Khan hospital in Kabul on April 19, 2016. A powerful Taliban car bomb followed by a fierce firefight left many people dead or wounded in Kabul April 19, the Afghan president said, a week after the insurgents launched their annual spring offensive. / AFP PHOTO / WAKIL KOHSARNieuwe aanslag Taliban bloedigste in lenteoffensief

Mansour en Akhunzada staan beide bekend als agressieve extremisten die volledig achter de guerrillastrijd van de Taliban staan. De nieuwe leider van de groep, Akhunzada, is een islamitische geleerde en verdedigt al jaren het bestaan van de Taliban.

De regering van Afghanistan, gesteund door veel westerse landen, vond Mansour uitzonderlijk lastig. Vorig jaar weigerde de voormalige leider mee te werken met het vredesoverleg tussen de Taliban en de Afghaanse regering. Onder leiding van Mansour werd de Taliban alleen maar sterker en agressiever. Volgens experts is Akhunzada van plan ‘in de voetsporen van Mansour te treden’ en zal zijn benoeming weinig veranderen.

Gevaarlijk

Akhunzada zal overigens alle ruimte krijgen om de gewelddadige oorlog van de Taliban door te zetten. Hij zal samen met Mullah Yaqoub, de zoon van Omar, en  Sirajuddin Haqqani de terreurbeweging besturen. Vooral Haqqani staat bekend als een van de meest gevaarlijke Taliban, die onder meer het brein is achter de bomaanslag in Kabul in april, waarbij 64 mensen omkwamen.

Taliban-leider Mansour gedood door Amerikaanse drone-aanval

De aanslag maakt deel uit van ‘Operatie Omari’, het lenteoffensief van de Taliban vernoemd  van de oprichter van de groep. Hoewel Mansour de architect achter de operatie is, zal Akhunzada het offensief naar verwachting voort zetten.