Noord-Korea komt met stemadvies: kies ‘wijze Trump’, niet ‘saaie Hillary’

31 mei 2016Leestijd: 2 minuten
Foto's: AFP

De Republikeinse presidentskandidaat Donald Trump krijgt steun uit een opvallende hoek. De Noord-Koreaanse staatskrant DPRK Today schrijft dat het geïsoleerde communistische land hoopt dat Trump wordt verkozen boven Hillary Clinton.

In een redactioneel commentaar wordt Trump dinsdag een ‘wijze politicus’ met een ‘vooruitziende blik’ genoemd. Trumps ‘opruiende beleid’ heeft vele positieve aspecten, volgens Han Yong Mook, een Noord-Koreaanse academicus die het artikel schreef. Hij roept de Amerikaanse burgers op om in november op Trump te stemmen, en niet op de ‘saaie’ Democratische topfavoriet Hillary Clinton.

Praten met Kim Jong-un
In een land waar media doorgeefluiken zijn van het regime, lijkt Noord-Korea met het artikel te reageren op uitspraken van Trump in maart. Toen zei de Republikeinse presidentskandidaat onder meer dat Zuid-Korea meer moet gaan bijdragen aan de defensiekosten, anders kan Amerika wel eens zijn troepen terugtrekken. En als landen als Zuid-Korea en Japan nucleaire wapens willen, moeten ze daar zelf maar voor zorgen.

13087628_722967401139915_5634435502465661428_nOp woensdag 15 juni, de dag na de laatste voorverkiezingen, praten aansprekende gasten uit binnen- en buitenland in de Rode Hoed in Amsterdam over de ‘spannendste race op aarde’.
Meer info en tickets>

Ook gaf Trump aan dat hij geen problemen zou hebben om in gesprek te gaan met de Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un. Het zou een enorme ommezwaai betekenen in Amerikaans beleid. Toch past de speech in Trumps wereldbeeld, waarin Amerika een meer isolationistische houding aan zal nemen.

Yankee go home
Noord-Korea wil al lange tijd dat de Amerikanen zich terugtrekken uit de regio (de Yankee go home-strategie), volgens de leiders een voorwaarde voor de ‘hereniging van het Koreaanse schiereiland’. Het regime riep de afgelopen tijd ook meermaals op tot nieuwe gesprekken met Seoul, om de militaire dreiging aan de grens te verminderen.

Fred Sengers: ‘Ook China gruwt van onvoorspelbare atoommacht Noord-Korea’

Tegelijkertijd voerde het communistische regime, dat probeert een atoombom te ontwikkelen, dit jaar meerdere kernproeven en rakettesten uit, tot woede van de internationale gemeenschap. De Veiligheidsraad van de Verenigde Naties legde Noord-Korea in maart nog ‘de zwaarste VN-sancties ooit’ op.