Geweld rond Aleppo laait weer op na wapenstilstand

09 mei 2016Leestijd: 2 minuten
Op het platteland rondom Aleppo werd vochten rebellen de afgelopen dagen met regeringstroepen - Foto: AFP

Het geweld rondom de Syrische stad Aleppo stijgt weer. Eind vorige week werd een ‘regime van stilte’ – een korte wapenstilstand – in Aleppo ingelast om de stad te verlichten van de continue strijd.

Nu wordt opnieuw melding gemaakt van gevechten tussen Syrische regeringstroepen en rebellen, meldt persbureau Reuters.

Wapenstilstand

De Amerikanen en Russen verklaarden maandag dat er opnieuw gewerkt gaat worden aan een Syrische wapenstilstand, vergelijkbaar met wat in februari werd ingesteld. Het staakt-het-vuren in februari wist het geweld gedurende enkele weken terug te dringen. Amerika en Rusland hopen de wapenstilstand nieuw leven in te blazen, en willen dat deze dit keer ‘Syrië-breed’ wordt nageleefd.

Maandag werden er luchtaanvallen uitgevoerd op het stadje Khan Touman, ten zuidwesten van Aleppo. Ook waren er gevechten tussen het leger van de Syrische president Bashar al-Assad en rebellen ten oosten van de hoofdstad Damascus, en werden er opnieuw bombardementen uitgevoerd op Idlib.

Lees ook Syrië ontkent ‘gruwelijke aanval’ op vluchtelingenkamp Idlib2016-05-05 00:00:00 An image grab taken from AFPTV shows a Syrian man looking at the destruction at a camp for displaced people near the town of Sarmada in Syria's Idblib province, near the border with Turkey, following an air strike on May 5, 2016. Women and children were reported to be among the 28 civilians killed in the raids near the Turkish border, which left 50 others wounded. The strikes in Idlib province, which is controlled by Syria's Al-Qaeda affiliate Al-Nusra Front and rebel allies, came as a 48-hour ceasefire took hold in the battleground city of Aleppo to the east. / AFP PHOTO / AFPTV / STRINGER

Vluchtelingenkamp

In Idlib werd vorige week donderdag gebombardeerd op een vluchtelingenkamp. Bij de luchtaanvallen kwamen tenminste 28 mensen om het leven. Kort daarna ontkende het Syrische regime de bombardementen te hebben uitgevoerd. Ook de Russen zeiden van niets te weten.

Volgens de Amerikaans-Russische verklaring van maandag gaat Rusland ervoor zorgen dat de Syrische aanvallen op gebieden waar ‘voornamelijk burgers of partijen van de wapenstilstand’ leven limiteert’.Volgens de Franse minister van Buitenlandse Zaken Jean-Marc Ayrault, die momenteel een bijeenkomst voorzit voor opponenten van Assad in Parijs, zijn de Syrische troepen grotendeels verantwoordelijk voor bombardementen op ziekenhuizen en vluchtelingenkampen. In Aleppo wordt niet terreurbeweging Islamitische Staat (IS) aangevallen, maar de gematigde oppositie, zegt Ayrault.