buitenland

Wapenstilstand in Syrië staat op laatste benen

21 april 2016Leestijd: 2 minuten

Rusland besloot in maart om de aanwezige troepen in Syrië grotendeels terug te trekken. Dat zou inderdaad zijn gebeurd, maar volgens de Amerikanen is het Kremlin nu weer bezig om meer militair materieel naar Syrië te brengen

‘We maken ons zorgen over deze berichten,’ zegt Ben Rhodes, een van de belangrijkste adviseurs van president Barack Obama, tijdens een persconferentie in de Saudische hoofdstad Riyad. Obama brengt deze dagen een bezoek aan de Golfregio.

Flinke opmars

‘We denken dat het erg negatief is voor Rusland om meer militair materieel of medewerkers naar Syrië te sturen. Het is beter om ons te focussen op het diplomatieke proces,’ aldus de adviseur. De vermeende stap van Rusland zou bedoeld zijn om het Syrische regime van bondgenoot Bashar al-Assad nog eens extra te ondersteunen.

Lees nog eens terug: Waarom Poetin wil samenwerken met Assad

Assad maakte in de dagen, weken voor het staakt-het-vuren (afgesproken in februari) een flinke opmars in de gebieden die voorheen onder controle stonden van zijn vijanden. Maar nadat het bestand was beklonken, laaiden de gevechten weer op. Rebellen eisten deze week meer militaire hulp aan hen, en verklaarden tevens dat het bestand voorbij was.

Beroerd

Het ziet er dan ook beroerd uit voor een oplossing van het conflict in Syrië. Officieel is er nog altijd sprake van een vredesoverleg. De speciale gezant van de Verenigde Naties die de gesprekken coördineert, Staffan de Mistura, uitte donderdag verwijten aan het adres van de Syrische regering. Volgens De Mistura is ‘de weigering van regeringstroepen om medische hulp toe te laten tot belegerde plaatsen, zorgelijk en in strijd met het internationale recht’.

Een afvaardiging van de Syrische oppositie, het Hoge Onderhandelingscomité (HNC), is boos opgestapt bij de onderhandelingen. Het HNC wordt gesteund door Saudi-Arabië. Een woordvoerder  van het HNC zei eerder vandaag dat de meeste leden donderdag of vrijdag vertrekken uit protest tegen het uitblijven van voldoende hulp aan de slachtoffers in belegerde plaatsen in Syrië en vanwege het oplaaiende geweld daar.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.