EU baalt: twaalf lidstaten stopten nog geen geld in Turkije-fonds

20 april 2016Leestijd: 2 minuten
Een uitgezette migrant arriveert op Turkse bodem. Foto: AFP

Twaalf van de 28 EU-lidstaten hebben nog geen euro in het fonds gestopt dat bedoeld is om Turkije te helpen bij het beteugelen van de migratiecrisis. Ondertussen dreigen de Turken nog maar eens het akkoord op te blazen.

De Europese Commissie geeft de twaalf landen (België, Oostenrijk, Polen, Litouwen, Slovenië, Kroatië, Roemenië, Bulgarije, Griekenland, Malta en Spanje) ervan langs in een rapport over de voortgang van de migratiedeal. De lidstaten hebben nog geen betalingen gedaan en ‘moeten dat zo snel mogelijk doen’, staat in het rapport.

Lees ook: Juncker vreest dat EU eigen ruiten ingooit

Bij het sluiten van de deal beloofde de EU onder meer om drie miljard euro over te maken aan de Turken in ruil voor hulp in de migratiecrisis. Er zit nu 1,6 miljard euro daadwerkelijk in het fonds. Nederland maakte al geld over, maar onduidelijk is hoeveel: in totaal heeft Nederland beloofd 93,9 miljoen euro te investeren.

Nog veel onduidelijk
De basis van de deal met Turkije is een uitwisseling van migranten tussen de Grieken en de Turken. Voor elke migrant die Turkije terugneemt uit Griekenland, mogen de Turken een erkende Syrische vluchteling naar Europa sturen. Sinds begin april zijn 325 migranten door Turkije teruggenomen, vooral Pakistani en Afghanen.

Syp Wynia: Syriërs inruilen voor Pakistani, was dat het idee?

Volgens de Commissie heeft het akkoord een afschrikkend effect gehad op de migratiestroom, maar veel blijft onduidelijk over de precieze uitvoering van de migrantenwissel. Het is daarom oppassen dat de EU ‘zelfgenoegzaam’ wordt, concludeert het rapport.

Visumvrij reizen
De Turkse regering vindt het vooral belangrijk dat de EU snel de beloftes rondom visumvrij reizen voor Turken inlost. De Turkse premier Ahmet Davutoglu zei dinsdag dat zijn land in mei aan alle Europese voorwaarden zal voldoen, en eist dat de EU dan snel handelt. ‘Als de Europese Unie niet de benodigde stappen neemt, is het ondenkbaar dat Turkije dat wel blijft doen,’ dreigde Davutoglu.

Ook de Turkse president Recep Tayyip Erdogan kwam met een soortgelijk dreigement. ‘De Europese Unie heeft Turkije meer nodig dan Turkije de Europese Unie,’ zei Erdogan dinsdag tegen persbureau AFP. Hij reageerde op een kritisch-EU rapport, waarin onder meer mensenrechtenschendingen in Turkije aan bod kwamen.