Aantal bootmigranten in Italië dit jaar bijna verdubbeld

11 april 2016Leestijd: 2 minuten
AT SEA ITALY MIGRATION REFUGEES RESCUE

De Italiaanse kustwacht heeft maandag 1.850 bootmigranten uit de zee gered in acht afzonderlijke operaties die werden uitgevoerd in het Kanaal van Sicilië. De kustwacht zegt nog niet te weten waar de asielzoekers vandaan komen. Het aantal migranten dat dit jaar naar Italië is gekomen, is bijna twee keer zo hoog ten opzichte van een jaar eerder.

Syp Wynia: Syriërs inruilen voor Pakistani, was dat het idee?

Eind maart werden al 1.400 migranten uit de zee gered, zij waren afkomstig uit Libië. De kans is aanwezig dat de migranten maandag ook vanaf het Noord-Afrikaanse land zijn vertrokken, al kan de Italiaanse kustwacht dat volgens persbureau AFP niet bevestigen.

Verdubbeling

Sinds het begin van dit jaar hebben meer dan 19.000 migranten de Italiaanse kust bereikt, dat is bijna een verdubbeling ten opzichte van een jaar eerder, zo blijkt uit cijfers van VN-vluchtelingenorganisatie UNHCR. De stijging heeft onder meer te maken met de sluiting van de Balkanroute en het migratiepact tussen de Europese Unie en Turkije.

Terwijl de instroom naar Italië toeneemt, komen er steeds minder migranten naar Griekenland. Maandag bereikten slechts achttien asielzoekers Griekenland via de Egeïsche Zee. Sinds de ingang van het migratiedeal tussen de EU en Turkije, neemt het aantal migranten dat in Griekenland aankomt sterk af.

Vorig jaar werd de Balkanroute door meer dan een miljoen asielzoekers overgestoken. Zij probeerden vanuit Griekenland het noorden en westen van Europa te bereiken. Macedonië en een aantal andere westelijke Balkanlanden hebben de grenzen onder leiding van Oostenrijk gesloten. Migranten proberen nu om Europa via alternatieve routes binnen te komen.

Doorvoerland

Lees ook
Migrantenstroom verschuift van Griekenland naar Italië

Italië lijkt nu het belangrijkste doorvoerland van migranten naar West-Europa te worden. De temperatuur in Zuid-Europa stijgt, waardoor steeds meer asielzoekers de gok wagen en de zee opgaan. Naast Libië vertrekken ook vanuit Egypte boten met migranten richting de Italiaanse kust.

Oostenrijk nam het voortouw bij de sluiting van de Balkanroute en treft nu ook maatregelen om de grens met Italië af te schermen voor migranten. De Oostenrijkse autoriteiten willen militairen naar de Italiaanse grensovergang sturen om bewaking te bieden en asielzoekers te registreren. Oostenrijk heeft als enige EU-land een migratieplafond ingesteld.