Migrantenstroom verschuift van Griekenland naar Italië

29 maart 2016Leestijd: 2 minuten
Bootmigranten proberen de Italiaanse kust te bereiken - Foto: EPA

De illegale immigratie tussen Libië en Italië is in 2016 gestegen. Maandag zei de Italiaanse kustwacht dat het de laatste twee dagen 1.482 migranten uit de zee tussen Italië en Libië heeft gered.

De instroom op maandag en zondag is geen uitzondering. Dit jaar bereikten al 14.500 asielzoekers het Italiaanse vasteland via Libië, zo blijkt uit cijfers van de VN, meldt persbureau AFP. Dat is een stijging van 42,5 procent ten opzichte van dezelfde periode in 2015.

Migratiedeal

Commentaar Syp Wynia: ‘Zonder Turkije zijn Syriërs niet te stoppen’

De toename van asielzoekers die naar Italië reizen heeft onder meer te maken met het migratiepact dat de Europese Unie (EU) en Turkije eerder deze maand sloten.

Migranten die vanuit Turkije aankomen op de Griekse eilanden, worden sinds 20 maart teruggestuurd. De Turken mogen daarvoor in ruil een erkende Syrische vluchteling laten opnemen door een EU-lidstaat.

Via een herverdelingssysteem zullen die vluchtelingen over de EU worden verspreid. Migranten die niet hebben geprobeerd de illegale oversteek te maken, krijgen voorrang op plaatsing in de EU.

Bootmigranten moeten worden ontmoedigd de zee op te gaan. Brussel hoopt zo een einde te maken aan de irreguliere immigratie via de Egeïsche Zee tussen Griekenland en Turkije.

Daling

Nadat de afspraken tussen de EU en Turkije in werking traden, namen de aantallen migranten die aankwamen op de Griekse eilanden af. Op donderdag 24 maart zeiden Griekse autoriteiten tegen de Griekse krant Ekathimerini zelfs dat er die dag geen migranten waren gearriveerd.

Mensensmokkelaars zouden verschillende alternatieve routes naar Europa aanprijzen, vanuit zowel Griekenland als Turkije. Een van de ‘reispakketten’ bestaat uit een busreis van Griekenland naar Albanië, en daarna een trip met een rubberboot over de Adriatische Zee. Lees verder >

De migrantenstroom lijkt zich dus langzamerhand van Griekenland naar Italië te verplaatsen. Mensensmokkelaars proberen de migranten nu via alternatieve routes Europa in te loodsen.

Daarbij speelt ook mee dat de Balkanroute volledig is afgesloten. De Macedonische regering heeft maandag aangekondigd dat het de grens tot december dicht zal houden. Vorig jaar staken meer dan een miljoen migranten de Balkan over op weg naar Noord- en West-Europa.