IS stuurt meer leden om aanslagen te plegen

19 april 2016Leestijd: 2 minuten
Archiefbeeld van een mars tegen terreur op het Beursplein in Brussel - Foto: AFP

Er zijn signalen dat terreurbeweging Islamitische Staat (IS) opnieuw terroristen naar België en Europa heeft gestuurd om aanslagen te plegen. Het dreigingsniveau in België blijft voorlopig nog op niveau drie staan, het op een na hoogste niveau.

Het risico op een nieuwe terreuraanslag blijft daarmee reëel, zegt Paul van Tigchelt van het Belgische OCAD, het centrum voor dreigingsanalyse.

Grappenmakers

‘Er duiken signalen op dat IS opnieuw strijders naar Europa en België heeft gestuurd, dat Syriëstrijders naar Europa teruggekeerd zijn of willen terugkeren, met de bedoeling nieuwe aanslagen te plegen. Onze diensten, politie- en inlichtingendiensten, werken rond de klok om het risico te beperken, het gerechtelijk onderzoek gaat ook verder, maar een nulrisico bestaat niet,’ aldus Van Tigchelt.

De Belgische politie doet nog een waarschuwing uit naar eventuele grappenmakers: valse bommeldingen worden niet op prijs gesteld. ‘De politie heeft, zeker op dit moment, wel andere dingen te doen dan daarmee zijn tijd te verliezen,’ aldus een woordvoerder van de politie.

Lees ook IS-propaganda gevonden bij chauffeurs van Europees Parlement2016-03-17 15:34:13 European Parliament President Martin Schulz arrives for the European Union summit in Brussels on March 17, 2016, where 28 EU leaders will discuss the ongoing refugee crisis. AFP PHOTO / THIERRY CHARLIER

Controles

Volgens het OCAD zou de terreurcel die verantwoordelijk is voor de aanslagen in Brussel op 22 maart een grote slag toegebracht, maar is het gevaar nog niet geweken. Die analyse wordt gemaakt op basis van een ‘toevloed aan nieuwe informatie’.

Intussen worden een aantal belangrijke plekken extra bewaakt. Het gaat dan onder meer om nationale en regionale luchthavens, de grote treinstations in België, kerncentrales en andere plekken waar nucleair materiaal wordt opgeslagen. Ook wordt er extra politie ingezet op de zogenoemde ‘soft targets’, bijvoorbeeld bioscopen en winkelcentra. Politie-inzet gebeurt zowel in uniform als in burger.

Voor reizigers van Brussel Airport geldt nog steeds dat ze aan extra identiteitschecks worden onderworpen. Het pre-check-in-gebouw is alleen toegankelijk voor passagiers die geldige reis- en identificatiepapieren weten te tonen.