‘Terrorist Abdelhamid Abaaoud kwam met 90 man naar Europa’

04 februari 2016Leestijd: 2 minuten
'AFP'

De vrouw die de politie tipte over de verblijfplaats van Abdelhamid Abaaoud, het vermoedelijke brein achter de reeks aanslagen in Parijs op 13 november, zegt dat de terrorist met een groep van 90 jihadisten is gekomen. Daarover zou Abaaoud tegen haar hebben opgeschept.

Dat zegt de vrouw, die alleen wordt aangeduid met de naam ‘Sonia’, in een interview met de Franse tv-zender BFM.

Papieren

Abaaoud is zelf als ‘vluchteling’ via de Balkanroute Europa binnengekomen. Hij zou een groep van Syriërs, Irakezen, Duitsers, Fransen en Britten bij zich hebben gehad. Al deze mensen zouden zonder papieren Frankrijk binnen zijn gekomen.

Abaaoud zou van plan zijn geweest om nog meer aanslagen te plegen in Frankrijk. De politie onderschepte hem echter en doodde hem in zijn schuilplaats in de Franse voorstad Saint-Denis.

Berouw

Volgens ‘Sonia’ was Abaaoud erg trots op de aanslagen van 13 november, waarbij 130 mensen om het leven kwamen. Zij belde een speciale tiplijn omdat hij van plan was meer aanslagen te plegen.

Zijn doelwitten waren onder meer een crèche, een winkelcentrum en een politiebureau in La Défense. Sonia was erbij toen haar vriendin Hasna Aït Boulahcen een telefoontje kreeg met het verzoek een schuilplaats te vinden voor Abaaoud. Later ontmoette zij de terrorist zelf.

Ze zou hem hebben geconfronteerd met het feit dat hij onschuldige mensen heeft gedood, waarop hij zei: ‘Nee, ze zijn niet onschuldig. Je moet kijken naar wat er in Syrië gebeurt’. Volgens ‘Sonia’ toonde Abaaoud geen enkel berouw, maar was hij eerder trots: ‘Hij vertelde het alsof hij tijdens het shoppen heel goedkoop een pak waspoeder op de kop had getikt’.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.