Weer arrestatiegolf onder aanhangers rivaal Erdogan

19 april 2016Leestijd: 2 minuten
Archiefbeeld van Gülen-aanhangers tijdens een protest tegen de staatsovername van de krant Zaman - Foto: EPA

De Turkse politie zet de jacht op aanhangers van de Gülen-beweging voort. Na de massa-arrestatie van maandag, heeft de politie opnieuw 28 mensen aangehouden op verdenking van lidmaatschap van de beweging van de aartsrivaal van de Turkse president Recep Tayyip Erdogan. Onder hen zijn journalisten, juristen en politieagenten.

Dat meldt het Turkse persbureau Anadolu dinsdag. In totaal heeft het Openbaar Ministerie de opsporing van 140 personen bevolen.

Sleutelposities

Erdogan beschuldigt Fethullah Gülen, een islamitische geleerde die in ballingschap in de Verenigde Staten leeft, ervan een ‘parallelle staat’ te willen vormen om zijn regering omver te werpen. Volgens Erdogan zou Gülen zijn aanhangers hebben geplaatst in sleutelposities in de rechterlijke macht, de politie en de pers. Gülen zelf ontkent alle aantijgingen.

De arrestanten worden aangehouden wegens ‘lidmaatschap van een terroristische organisatie’  en ‘financiering van het terrorisme’. Maandag werden ook al 90 mensen opgepakt. In maart was de grote oppositiekrant Zaman de klos. Het dagblad is gelinkt aan de Gülen-beweging en schroomde niet om kritisch te berichten over het regime van Erdogan.

Lees ook ‘Stapje voor stapje wordt persvrijheid in Turkije afgebroken’zamanpersvrijheid

Bruggen

De geestelijke , die sinds 1997 in de Verenigde Staten woont, was met zijn miljoenen aanhangers in Turkije een belangrijke ondersteunende factor voor de macht van Erdogan en zijn AK-partij – alweer veertien jaar aan de leiding in Turkije. Maar intussen liggen beide mannen dus met elkaar in de clinch. Gülen heeft aanhangers over de hele wereld, die hem zien als verbinder, als een bruggenbouwer.

Hij heeft eigen scholen, steunt tal van instellingen en bedrijven. Maar hierin schuilt volgens Erdogan juist het gevaar: hij verdenkt Gülen ervan zijn invloed aan te wenden om een staatsgreep te plegen. Volgens de president infiltreren duizenden aanhangers in het rechtssysteem, binnen de politie en dus in diverse media. Gülen wordt er tevens van verdacht terroristische activiteiten te ontplooien, en is daarvoor aangeklaagd. Critici zien Gülen en zijn aanhangers als een sekte.