#American Dreamers

Trump en Clinton scoren, en halen naar elkaar uit

27 april 2016Leestijd: 2 minuten

De Amerikaanse presidentskandidaten Donald Trump en Hillary Clinton hebben dinsdagnacht zoals verwacht overwinning behaald bij de voorverkiezingen in een aantal noordoostelijke staten. Zodra dit bekend was, richtten de twee onmiddellijk hun pijlen op elkaar.

Republikein Trump won in alle vijf de staten (Pennsylvania, Maryland, Connecticut, Rhode Island en Delaware) met gemak van zijn concurrenten Ted Cruz en John Kasich.

Ook Clinton, die al koploper was bij de Democraten, wist rivaal Bernie Sanders te verslaan. Zij deed dat echter in vier van de vijf staten, namelijk Maryland, Delaware, Pennsylvania en Connecticut.

Vrouw

De twee koplopers Trump en Clinton gebruikten hun overwinningsspeeches om  naar elkaar uit te halen. ‘Ze is een gebrekkige kandidaat en makkelijk te verslaan,’ zei Trump tijdens een persconferentie in zijn eigen Trump Tower nadat hij de overwinning behaalde.

Lees ook Trump wil gewoon zichzelf blijven2016-04-24 18:43:57 Republican presidential candidate Donald Trump poses for photographs after speaking at a rally in a hangar at Rider Jet Center on April 24, 2016, in Hagerstown, Maryland. / AFP PHOTO / MOLLY RILEY

Hij bekritiseerde zowel haar tijd als minister van Buitenlandse Zaken als haar stem voor de Irak-oorlog toen ze nog senator was. ‘Haar enige voordeel is dat ze een vrouw is die president wil worden,’ aldus Trump. ‘Als Clinton een man was, zou ze nog geen vijf procent van de stemmen krijgen’.

Clinton reageerde hier in haar eigen speech in Philadelphia op: ‘Als het opkomen voor vrouwen betekent dat je de ‘womans card’ speelt, dan mag je mij daaronder scharen’. Ze was daarbij ook mild naar concurrent Sanders. Ze knikte hem toe en benadrukte dat eenheid nodig is bij de Democraten. Vermoedelijk wil zij dat hij vrijwillig uit de race stapt.

Hijzelf gaf daar geen teken van. ‘De Democraten hebben het recht om uit te spreken wat ze op onze agenda willen zien. Daarom doen wij mee aan de race tot de laatste stem is uitgebracht,’ aldus Sanders.

Indiana

Voor de Republikeinen vormen de voorverkiezingen in Indiana volgende week een belangrijke strijd. Trump loopt in die staat iets voor op Ted Cruz, maar Cruz lijkt daar sterker te worden. Trump moet winnen in Indiana om dichterbij de 1.237 gedelegeerden te komen die nodig zijn voor een officiële nominatie.

Op dinsdag pakte Trump 105 van de 118 gedelegeerden, waarmee hij op een totaalaantal van 954 komt. Kasich won er vijf, en Cruz een. De overige zeven gedelegeerden moeten nog worden weggegeven. Voor Clinton geeft de overwinning 2.141 gedelegeerden. Ze heeft er in totaal 2.383 nodig voor de nominatie.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.