buitenland

Migranten vinden nieuwe route naar Macedonië

14 maart 2016Leestijd: 2 minuten

Macedonië heeft de grens met Griekenland hermetisch afgesloten. Met hekken en andere omheiningen wordt geprobeerd om de vele migranten die aan de andere kant verblijven, tegen te houden. Maar een aantal laat zich niet tegenhouden door prikkeldraad en bewapende grenswachten.

Zo’n tweeduizend migranten zijn er maandag in geslaagd om Macedonië toch binnen te dringen, schrijft bijvoorbeeld de BBC op basis van informatie van een fotograaf van persbureau Reuters en een bron binnen de Macedonische inlichtingendiensten.

Wandeling

Na een urenlange wandeling vanuit Griekse tentenkampen, waar sommigen al weken bivakkeren, zijn zo’n tweeduizend migranten erin geslaagd om de grensversperring te omzeilen. Ze staken te voet een riviertje over. De Macedonische politie en het leger hebben een aantal van hen weten tegen te houden. Een aantal vreemdelingen werd volgens ooggetuigen in legervrachtwagens gezet, maar waar zij naartoe zijn gebracht, is vooralsnog onduidelijk.

Uw cookieinstellingen laten het tonen van deze content niet toe. De volgende cookies zijn nodig: marketing. Wijzig uw instellingen om deze content te zien.

Afghaanse migranten

De politie zegt dat ze worden teruggebracht naar Griekenland. ‘De politie en het leger hebben de veiligheidsmaatregelen op cruciale punten aan de grens verscherpt,’ zegt een woordvoerder. De politie ontkent overigens dat het om duizenden migranten gaat. ‘Slechts’ honderden wisten Macedonië te bereiken, klinkt het. In een poging om het Balkanland te bereiken – voor de sluiting van de grens populair bij migranten op hun doortocht richting het noordwesten van Europa – zijn drie Afghaanse migranten verdronken.

Het waterpeil in de rivier in de afgelopen dagen flink gestegen als gevolg van de overvloedige regenval in het gebied. Volgens een verslaggever van het Britse SkyNews dachten de migranten dat hun poging wellicht succesvol kon zijn, als ze ten minste massaal zouden optrekken.

Uw cookieinstellingen laten het tonen van deze content niet toe. De volgende cookies zijn nodig: marketing. Wijzig uw instellingen om deze content te zien.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.