Absurde belastingzaken – Ongevraagd digitale post

23 augustus 2018Leestijd: 2 minuten
'ANP'

Een belastingplichtige ontvangt van het Gemeenschappelijk Belastingkantoor Lococensus-Tricijn (GBLT) opeens een aanmaning voor de waterschapsbelasting. Hij heeft de oorspronkelijke aanslag echter nog nooit gezien. Volgens GBLT is de aanslag (terecht) naar zijn digitale postbus gestuurd.

Meld u hier gratis aan voor de Elsevier Weekblad Belasting Update, de wekelijkse nieuwsbrief met het laatste fiscale nieuws, analyses, achtergronden en commentaren. Elke vrijdag in uw postvak.

De man erkent dat hij begin april 2016 met zijn DigiD heeft ingelogd op MijnOverheid en daarmee zijn Berichtenbox heeft geactiveerd. Hij heeft echter nooit aangegeven dat hij digitale post wil ontvangen van GBLT. Sterker nog, hij wil van geen enkele organisatie digitale post ontvangen.

Volgens het GBLT heeft de man zelf ‘kenbaar gemaakt’ dat hij bereikbaar is ‘via elektronische weg’. Het belastingkantoor verwijst naar twee rapporten van de Nationale ombudsman uit 2017. In die rapporten staat dat burgers vanaf november 2015 bewust moesten kiezen van welke instanties zij digitale post willen ontvangen. Door de invoering van deze zogenoemde opt-in regeling moet de man in 2016 wel het ‘vakje’ van GBLT hebben ‘aangevinkt’.

Automatische aanmelding voor alle instanties in de Berichtenbox

Rechtbank Overijssel gelooft dat de belastingplichtige ongevraagd is aangemeld voor digitale post van GBLT (en andere instanties). Het is niet aannemelijk dat de man, een ervaren ICT-er, zich per ongeluk zou aanmelden voor digitale post. Blijkbaar was er, zoals de belastingplichtige stelt, nog steeds sprake van een opt-out situatie waarbij iemand automatisch wordt aangemeld voor alle instanties die op dat moment deelnemen aan de Berichtenbox.

Volgens Logius, de voor de Berichtenbox verantwoordelijke instantie, gold op 3 april 2016 de opt-in regeling. Er is echter geen objectief bewijs dat de man daadwerkelijk GBLT heeft ‘aangevinkt’ op het digitale formulier.

Een brief van GBLT bevestigt het vermoeden dat de belastingplichtige ongevraagd is aangemeld voor digitale post. In de brief wordt er namelijk een verband gelegd tussen het eerder activeren van de Berichtenbox en het ontvangen van digitale post. De Rechtbank acht overigens niet aannemelijk dat hij deze brief ooit heeft ontvangen via de post, of digitaal.

Rapporten van de ombudsman werken juist tegen GBLT

Het belastingkantoor heeft de rapporten van de Nationale ombudsman ingebracht als bewijs dat het opt-in systeem in 2016 gold, maar dit werkt averechts. De Rechtbank vindt dit geen overtuigend bewijs maar leidt uit deze rapporten wél af dat een burger het voordeel van de twijfel moet krijgen.

Aanmaning vervalt

Volgens de Rechtbank is de aanslag waterschapsbelastingen nooit goed bekendgemaakt door GBLT. Aangezien de belastingplichtige niet op de hoogte was van de aanslag, is er ten onrechte een aanmaning gestuurd.