Premium Lock Fiscus maakt toch keuze voor alleen papieren post mogelijk

12 juli 2018Leestijd: 3 minuten
'Koen Suyk/ANP'

Het ministerie van Financiën komt alsnog terug op het uitsluitend sturen van elektronische berichten naar belastingplichtigen. Een belastingplichtige moet vanaf 2021 kunnen kiezen tussen digitale post of alleen papieren post. Tot die tijd stuurt de Belastingdienst zijn berichten zowel op papier als digitaal.

Meld u hier gratis aan voor de Elsevier Weekblad Belasting Update, de wekelijkse nieuwsbrief met het laatste fiscale nieuws, analyses, achtergronden en commentaren. Elke vrijdag in uw postvak.

De Belastingdienst zou vanaf 1 november 2015 steeds meer berichten uitsluitend per digitale post gaan sturen, maar de Kamer vroeg om een ‘gewenningsperiode’. Er werd afgesproken dat de berichten nog minimaal twee jaar ook op papier worden gestuurd.

In 2017 is besloten om het aantal digitale berichten niet verder uit te breiden, omdat de digitale postbus op Mijnoverheid.nl, de ‘Berichtenbox’, eerst moet worden verbeterd. Het komt geregeld voor dat burgers belangrijke elektronische berichten, zoals aanmaningen en belastingaanslagen, over het hoofd zien.

Verbetering van de Berichtenbox

Iedereen van 14 jaar of ouder heeft een eigen Berichtenbox maar ongeveer vijf miljoen mensen hebben hun digitale postbus nog niet geactiveerd. De Berichtenbox is bedoeld voor alle digitale post van overheidsinstanties, en steeds meer instanties sturen tegenwoordig elektronische berichten.

Er is al vanaf het begin kritiek op de Berichtenbox, en zowel de Kamer als de Nationale ombudsman hebben gevraagd om aanpassingen.

Premium Lock

Laden…

Premium Lock

Word abonnee en lees direct verder

Al vanaf € 9,40 per maand leest u onbeperkt alle edities en artikelen van EW. Bekijk onze abonnementen.

Premium Lock

Verder lezen?

U hebt momenteel geen geldig abonnement. Wilt u onbeperkt alle artikelen en edities van EW blijven lezen? Bekijk dan onze abonnementen.

Bekijk abonnementen

Premium Lock

Er ging iets fout

Premium Lock

Uw sessie is verlopen

Wilt u opnieuw

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.