Premium Lock Kinderombudsman wil uitleg over handelen van Toeslagen

28 augustus 2018Leestijd: 5 minuten
DEN HAAG-BASISSCHOOL-SCHOOLTAS

De Belastingdienst, afdeling Toeslagen, moet opnieuw verantwoording afleggen voor het plotseling stopzetten van de kinderopvangtoeslag bij 232 gezinnen in 2014. Het handelen van Toeslagen had ook ingrijpende gevolgen voor de kinderen, en de Kinderombudsman wil weten of hier wel rekening mee is gehouden.

Meld u hier gratis aan voor de Elsevier Weekblad Belasting Update, de wekelijkse nieuwsbrief met het laatste fiscale nieuws, analyses, achtergronden en commentaren. Elke vrijdag in uw postvak.

De advocaat van tientallen getroffen gezinnen, mr. Eva Gonzalez-Perez, probeert al sinds vorig jaar om alle feiten boven tafel te krijgen. Zij heeft de zaak eind juli ook voorgelegd aan de Kinderombudsman.

Ook de Kamer wil opheldering over de hele gang van zaken. Er zijn op 6 augustus tientallen, nog niet beantwoorde, vragen gesteld aan D66-staatssecretaris van Financiën Menno Snel. Voor 5 september is er een debat over het stopzetten van de kinderopvangtoeslag ingepland.

Kinderen hebben een recht op kinderopvang

De overheid moet volgens het Internationaal Verdrag inzake de Rechten van het Kind (IVRK) zorgen dat werkende ouders gebruik kunnen maken van “diensten en voorzieningen voor kinderzorg”. Hiermee is in de eerste plaats de financiering van kinderopvang en naschoolse opvang bedoeld.

Werkende ouders krijgen door middel van de kinderopvangtoeslag een tegemoetkoming in de kosten van kinderopvang. Als de Belastingdienst besluit om (te) hard op te treden tegen vermeend misbruik van de kinderopvangtoeslag, dan is dit dus mogelijk in strijd met het IVRK.

Een overheidsinstantie moet bij het nemen van een beslissing in principe altijd het belang van een kind vooropstellen. De overheid kan alleen in uitzonderingsgevallen in strijd met het belang van een kind handelen, en moet in dat geval met een zeer goede reden komen.

De Kinderombudsman wil dan ook terecht weten of Toeslagen wel goed heeft nagedacht over de gevolgen voor de kinderen van de benadeelde ouders. In de brief van de Kinderombudsman (nog niet gepubliceerd) staan een aantal citaten uit brieven van de getroffen kinderen. Kinderen schrijven bijvoorbeeld: “Mijn moeder is heel erg ziek geworden en dat vind ik heel erg” en “We kunnen niks leuks doen”.

Premium Lock

Laden…

Premium Lock

Word abonnee en lees direct verder

Al vanaf €15 per maand leest u onbeperkt alle edities en artikelen van EW. Bekijk onze abonnementen.

  • Bent u al abonnee, maar heeft u nog geen account? Maak die dan hier aan. Extra uitleg vindt u hier.

 

Premium Lock

Verder lezen?

U bent momenteel niet ingelogd of u hebt geen geldig abonnement.

Wilt u onbeperkt alle artikelen en edities van EW blijven lezen?

Bekijk abonnementen

Premium Lock

Er ging iets fout

Premium Lock

Uw sessie is verlopen

Wilt u opnieuw