Alsnog een btw-teruggaaf claimen voor zonnepanelen

04 april 2018Leestijd: 2 minuten
Onze zonnepanelen zitten vol Chinese omvormers. Foto: Flip Fransen

Eind 2017 bleek dat veel meer particulieren recht hebben op een btw-aftrek voor de zonnepanelen op hun dak. De fiscus paste de regels verkeerd toe, en gaat dit nu door middel van nieuw beleid rechttrekken.

Meld u hier gratis aan voor de Elsevier Weekblad Belasting Update, de wekelijkse nieuwsbrief met het laatste fiscale nieuws, analyses, achtergronden en commentaren. Elke vrijdag in uw postvak.

Als iemand btw wil terugvragen, dan moet hij zich eerst als een btw-ondernemer laten registreren bij de Belastingdienst.

Staatssecretaris Menno Snel van Financiën heeft nu onder meer bepaald dat mensen zich alsnog kunnen aanmelden als een btw-ondernemer. Een btw-teruggaaf is ook mogelijk als de zonnepanelen in 2013, of eerder, zijn gekocht.

Hoge Raad tikte fiscus op de vingers

De Belastingdienst nam eerst het standpunt in dat iemand zich direct als een btw-ondernemer moest registreren, zodra hij met btw belaste activiteiten ging verrichten.

Volgens de Hoge Raad is dit helemaal niet nodig, de Nederlandse wet kent namelijk geen meldingsplicht. Iemand hoeft pas een aangiftebiljet voor de btw aan te vragen als hij btw moet betalen, dus als de opbrengsten groter zijn dan de aftrekbare kosten.

In het nieuwe beleid van de Belastingdienst wordt er rekening gehouden met het arrest van de Hoge Raad. Mensen kunnen zich door middel van een speciaal formulier met terugwerkende kracht aanmelden, en dan via een aangifteformulier om een btw-teruggaaf vragen.

Al aangemeld als btw-ondernemer

De Belastingdienst heeft nog niet alle aanmeldingen verwerkt, maar mensen krijgen uiterlijk 1 mei een reactie van de fiscus.

Een belangrijke wijziging in het beleid van de Belastingdienst, is het versturen van aangiftebiljetten voor de btw.

Iemand die alleen maar voor zijn zonnepanelen een btw-ondernemer is, krijgt voortaan geen aangiftebiljetten (meer) toegestuurd. Door de kleineondernemersregeling (KOR) hoeft er in de praktijk namelijk alleen voor de btw-teruggaaf bij aankoop aangifte te worden gedaan.

Als iemand begint met andere activiteiten die belast zijn voor de btw, dan moet hij dit melden aan de Belastingdienst. Dit voorkomt dat hij geen aangiftebiljet meer ontvangt, terwijl hij dit wel nodig heeft. Kosten die zijn gemaakt om een onderneming op te zetten zijn aftrekbaar als ‘aanloopverliezen’. De aftrekbaarheid is in de tijd beperkt voor de inkomstenbelasting, maar de btw kent niet een dergelijke beperking.

Lopende bezwaren en beroepsprocedures

De Belastingdienst zal in lopende bezwaar- en beroepsprocedures alsnog een btw-aftrek geven voor de aanschaf van zonnepanelen.

Als het bezwaar of beroep betrekking heeft op een andere btw-kwestie in het tijdvak van de aanschaf, dan kan in die procedure worden gevraagd om een btw-teruggaaf.

Een btw-teruggaaf is ook mogelijk als er geen procedure loopt over het tijdvak van de aanschaf, of als een bezwaar of beroep al is afgewezen. Als de zonnepanelen op of na 20 juni 2013 zijn aangeschaft, dan kan er worden gevraagd om een ambtshalve vermindering van de btw-aangifte.