Zorgtoeslag gaat bij wanbetaling naar verzekeraar

29 januari 2018Leestijd: 2 minuten
Foto: ANP

De zorgtoeslag zal niet standaard worden overgemaakt naar de zorgverzekeraar, maar dit wordt vrijwel zeker een optie bij een betalingsachterstand. Dit blijkt uit een Kamerbrief van het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS).

Meld u hier gratis aan voor de Elsevier Weekblad Belasting Update, de wekelijkse nieuwsbrief met het laatste fiscale nieuws, analyses, achtergronden en commentaren. Elke vrijdag in uw postvak.

Op verzoek van de Kamer is er gekeken naar het direct uitbetalen van de zorgtoeslag aan de verzekeraar. Ongeveer 4,4 miljoen huishoudens zouden hun zorgtoeslag dan niet meer zelf ontvangen van de dienst Toeslagen.

Het ministerie van VWS ziet na onderzoek af van het volledig uitbetalen aan de verzekeraar. Twee andere varianten worden echter wel serieus overwogen.

Uitbetaling zorgtoeslag bij betalingsachterstand

De zorgverzekeraars en de Belastingdienst zijn unaniem voorstander van deze optie. Zodra iemand al drie maanden geen zorgpremie heeft betaald, wordt de zorgtoeslag voortaan direct uitbetaald aan zijn zorgverzekeraar. Het is ook mogelijk om de uitbetaling via het Centraal Administratiekantoor (CAK), een uitvoeringsorgaan van VWS, te laten lopen.

Deze mogelijkheid is al in de wettelijke regels opgenomen, maar nog niet ‘geactiveerd’. Voor activering is alleen een besluit van de minister, een zogenoemde algemene maatregel van bestuur (AmvB), nodig. De regeling zou dus op korte termijn in werking kunnen treden, maar er moeten wel nog wat dingen worden geregeld.

Een van de belangrijkste vereisten is een goede uitwisseling van informatie over, en verwerking van, de aan- en afmeldingen bij verzekeraars. Er is namelijk een kans van 5 tot 10 procent dat de toeslag aan een verkeerde verzekeraar wordt uitbetaald.

Ongeveer 240.000 mensen zouden onder de regeling bij betalingsachterstand gaan vallen.

Vrijwillige uitbetaling aan de verzekeraar

Ook deze mogelijkheid kan zonder een wetsaanpassing worden ingevoerd. Het is voldoende dat de Belastingdienst hierover afspraken maakt met de zorgverzekeraars in een zogenoemd convenant.

De vrijwillige uitbetaling van de zorgtoeslag aan de verzekeraar was vroeger ook al mogelijk, maar verviel door een aanpassing van de wet. Ongeveer 40.000 verzekerden lieten hun toeslag direct uitbetalen aan de verzekeraar, en het ging om twee zorgverzekeraars.