Panama Papers leveren fiscus habbekrats op

30 november 2017Leestijd: 2 minuten
palmbomen

Ze werden met veel tamtam gepresenteerd, maar de Nederlandse fiscus heeft er nog weinig geld aan kunnen verdienen. De Panama Papers leverden de schatkist tot nu toe drie miljoen euro op.

Meld u hier gratis aan voor de Elsevier Weekblad Belasting Update, de wekelijkse nieuwsbrief met het laatste fiscale nieuws, analyses, achtergronden en commentaren. Elke vrijdag in uw postvak.

Alles bij elkaar heeft de fiscus intussen wel enkele honderden Nederlanders in het vizier, maar onduidelijk is nog wat dat kan opleveren. Dat staat te lezen in de 20e halfjaarsrapportage van de Belastingdienst.

Beperkt aantal

Overigens is er sprake van enige vooruitgang, want eind augustus stond de teller nog op anderhalf miljoen euro. Maar het gaat volgens de Belastingdienst om een ‘beperkt aantal cases’ waarin aanslagen zijn opgelegd.

De Panama Papers, circa 11,5 miljoen documenten over fiscale constructies, werden begin 2016 door onderzoeksjournalisten onthuld. Een Panamees advieskantoor, Mossack Fonseca, speelde een centrale rol.

Niet in geslaagd

Nederland beschikt nog steeds niet over de brondocumenten. De journalisten hebben die niet vrijgegeven, en tot dusver is de fiscus er niet in geslaagd ze op een andere manier in handen gekregen.

Er is maanden geleden al contact gelegd met de Duitse federale recherche, die een deel van de documenten in handen heeft. Onderzocht wordt ‘hoe en onder welke voorwaarden’ deze documenten gebruikt kunnen worden’.

Geïdentificeerd

De fiscus heeft tot 1 november 2017 in totaal 475 Nederlanders en Nederlandse rechtspersonen geïdentificeerd, die onder de loep worden genomen. Inmiddels hebben 243 belastingplichtigen een brief gekregen van de fiscus.

Lees het commentaar van Jean Dohmen: ‘Belastingontwijking is niet illegaal, wel oneerlijk’

De fiscus krijgt vaak te horen dat de gevonden constructie ‘nimmer actief is geweest en inmiddels is ontmanteld’. Dat wordt dan nagetrokken. Behalve de drie miljoen euro aan aanslagen worden in een aantal gevallen strafrechtelijke vervolgstappen overwogen.

Paradise Papers

Inmiddels is er een nieuwe onthulling, de Paradise Papers. Ook daar zit nog niet echt schot in voor de fiscus. De Belastingdienst ‘zoekt voortdurend het internet af’ op zoek naar ‘relevante informatie’, zo staat in de rapportage te lezen.