Vrijgegeven JFK-files: de eerste ontdekkingen

27 oktober 2017Leestijd: 3 minuten
USA KENNEDY FEATURE PACKAGE ANNIVERSARY

De Amerikaanse overheid heeft 2.800 documenten openbaar gemaakt over de moord op president John F. Kennedy in 1963. President Donald Trump zei dat het publiek het recht heeft ‘volledig geïnformeerd’ te zijn over de gebeurtenis. Driehonderd documenten worden nog achtergehouden op aandringen van de CIA en FBI.

De inhoud op deze pagina wordt momenteel geblokkeerd om jouw cookie-keuzes te respecteren. Klik hier om jouw cookie-voorkeuren aan te passen en de inhoud te bekijken.
Je kan jouw keuzes op elk moment wijzigen door onderaan de site op "Cookie-instellingen" te klikken."

Op 22 november 1963 werd president John F. Kennedy doodgeschoten terwijl hij in een open limousine door Dallas reed. Lee Harvey Oswald, een marinier en zelfbenoemd marxist, werd aangehouden voor de moord en werd twee dagen later zelf doodgeschoten in de kelder van het politiedepartement in Dallas door nachtclubeigenaar Jack Ruby.

Amerikaanse journalisten en wetenschappers storten zich op de pas vrijgekomen documenten. Dit zijn tot nu toe de belangrijkste bevindingen:

 • The Wall Street Journal meldt dat Oswald vlak voor de moord op Kennedy met een KGB officier heeft gesproken in de Russische ambassade in Mexico Stad. Volgens de onthulde documenten werkte de KGB-officier voor het Sovjet-departement dat verantwoordelijk was voor ‘sabotage en moord’.
 • Oswald zou via een brief om een Russisch visum hebben gevraagd en heeft bovendien contact gehad met de Cubaanse ambassade tijdens zijn verblijf in Mexico.
 • The New York Times schrijft dat Oswald vermoedelijk met iemand naar Mexico reisde. De CIA gelooft dat dit Francisco Rodriguez Tamayo is geweest, de leider van de Cuban Rebel Army 57.
 • Uit de documenten wordt duidelijk dat de FBI de politie in Dallas waarschuwde dat Oswald mogelijk in levensgevaar was na de moord op Kennedy. Oswald was toen al in politiebewaring.
 • De avond voordat Oswald werd doodgeschoten, ontving de politie een telefoontje waarin een ‘kalme stem zei dat hij lid was van een commissie die is opgericht om Oswald te vermoorden.’ Daarop schroefde de politie de beveiliging op. Dit mocht niet baten.
 • Een memo van de Commissie Warren (1963), destijds aangesteld om de moord op Kennedy te onderzoeken, stelt dat er geen bewijs is dat Oswald of Ruby onderdeel zijn van een groter complot.
 • Sovjetleiders vonden Oswald een ‘neurotische maniak’ en een ‘landverrader’.
 • De Sovjet-Unie was bang dat de moord een complot was tegen de communisten, New York Post, en dat een ‘onverantwoordelijke generaal’ een raket op de Sovjet-Unie zou afvuren.
 • Een Cubaanse ambassadeur reageerde met ‘happy delight’ op de moord van John F. Kennedy, aldus een geheime CIA-memo.
 • Volgens The Washington Post blijkt uit een verslag van de House of Representatives Select Committee on Assassinations (1976) dat Cuba niet werd verdacht van betrokkenheid bij de moord op de Amerikaanse president.
 • Op 23 november 1963, een dag na de moord, belde ene Henry Gourley naar de politie. Hij beweerde dat hij drie weken eerder vermoedelijk Oswald hoorde praten met twee andere mannen in een bar. Oswald zou toen hebben gezegd dat Kennedy Dallas ‘nooit levend zou verlaten’, meldt USA Today.

De 300 documenten die nog niet inzichtelijk zijn voor publiek, worden naar verwachting op 26 april 2018 openbaar gemaakt. Op aandringen van de FBI en CIA worden ze nog eens zes maanden onderzocht op gevoelige informatie. Naar alle waarschijnlijkheid worden de namen van voormalig geheime agenten weggestreept.

Ook de 2.800 documenten die donderdag openbaar zijn gemaakt, zijn geredigeerd. Trump zei hierover: ‘Ik kan niet anders dan de aanpassingen accepteren, liever dan dat ik de nationale veiligheid in het geding breng.’ Met de 2.800 documenten is nu 99 procent van het onderzoek publiek gemaakt. Alle vrijgegeven documenten zijn te vinden op de website van de National Archives.

Wilt u wekelijks het laatste nieuws over Amerika ontvangen? Meld u dan aan voor onze nieuwsbrief van American Dreamers!