Wie zit achter de moord op JFK? Het antwoord komt dichterbij

26 oktober 2017Leestijd: 2 minuten
John F. Kennedy was het toonbeeld van inspiratie - foto: EPA

Zitten dan toch de inlichtingendiensten achter de moord op president John F. Kennedy in 1963, of zelfs zijn eigen vrouw? De Amerikaanse National Archives moet uiterlijk vandaag de laatste ‘JFK-files’ over de moord openbaar maken.

In 1992 nam het Amerikaanse Congres de zogeheten JFK Records Act aan, waarin is vastgelegd dat alle documenten die betrekking hebben op de moord binnen 25 jaar moeten worden vrijgegeven. Die deadline verloopt donderdag. Kenners wachten vol spanning af of president Donald Trump op de valreep besluit een stokje te steken voor de vrijgave van documenten over de moord op de immens populaire president.

De National Archives was volgens nieuwssite Politico aanvankelijk van plan de duizenden geheime documenten dit jaar in etappes vrij te geven. De archiefdienst besloot later alle nog overgebleven informatie in één keer openbaar te maken.

Publieksreis door Texas

Kennedy werd tijdens een rijtoer op 22 november 1963 vermoord in de Amerikaanse stad Dallas. Die toer was onderdeel van zijn publieksreis door de staat Texas met het oog op zijn eventuele herverkiezing in 1964. Toen de limousine over Dealey Plaza reed, opende een schutter het vuur. Kennedy raakte daarbij dodelijk gewond.

Lee Harvey Oswald, de verdachte van de moord, werkte in het schoolboekenmagazijn aan Dealey Plaza. Twee dagen later schoot nachtclubeigenaar Jack Ruby Oswald neer. Oswald stierf in het ziekenhuis.

Volgens het onderzoek door de commissie-Warren, een door president Lyndon B. Johnson geformeerde onderzoekscommissie, handelde Oswald alleen en was er geen sprake van een samenzwering. Volgens onderzoek door de onderzoekscommissie van het Huis van Afgevaardigden was er ten minste één andere schutter. De moord op Kennedy is nog steeds onderwerp van speculatie en van talloze samenzweringstheorieën.

Wilt u wekelijks het laatste nieuws over Amerika ontvangen? Meld u dan aan voor onze nieuwsbrief van American Dreamers!