Trump hard over illegalen? Obama deed hetzelfde

14 november 2016Leestijd: 2 minuten
Bij Nogales in Arizona staat al een metalen grenshek. Het plan werd aangenomen onder George W. Bush en uitgevoerd onder Obama. Foto: AFP

Er is veel te doen over de plannen van Donald Trump om miljoenen criminele illegale immigranten uit te zetten en de zuidelijke grens met een muur af te sluiten. In feite deed Barack Obama acht jaar lang hetzelfde.

Trump wil, zodra hij president is, immigranten zonder papieren en met een crimineel verleden het land uitzetten. Het gaat om twee tot drie miljoen mensen, zo zei hij zondag in een interview met het CBS-programma 60 Minutes.

‘De mensen die crimineel zijn of een crimineel verleden hebben, de bendeleden en de drugshandelaren, gaan we het land uitzetten of achter slot en grendel plaatsen. Ze gaan eruit. Ze zijn hier illegaal,’ aldus de aankomende Republikeinse president.

President Obama als deporter-in-chief
Obama’s retoriek over immigranten was weliswaar anders, de plannen van Trump bouwen vooral voort op het beleid van de huidige president. Obama zette meer immigranten uit dan alle presidenten voor hem bij elkaar opgeteld: tussen 2009 en 2015 zo’n 2,5 miljoen. Dit jaar komen daar naar verwachting nog eens zo’n 700.000 mensen bij.

Vooral in de laatste jaren van zijn presidentschap werd de focus gelegd op het opsporen van illegalen die misdaden hebben begaan. Van de migranten die in 2015 werden uitgezet, was 91 procent eerder veroordeeld.

Obama kwam onder pro-immigratiegroepen spoedig bekend te staan als de deporter-in-chief, ondanks pogingen om een deel van de illegalen in Amerika te helpen bij het verkrijgen van verblijfsvergunningen. Het lukte hem niet om steun te verkrijgen voor zijn plannen in het Congres, en ook een presidentieel decreet werd geblokkeerd door het Hooggerechtshof. Resultaat: Obama’s immigratiebeleid draaide vooral om het uitzetten van criminele migranten.

En de muur dan?
Trump gaf zondag verder aan dat hij zijn belofte om een muur te bouwen aan de grens met Mexico, graag wil nakomen. Wel erkent hij dat Mexico de muur waarschijnlijk niet wil betalen en dat op sommige stukken een grenshek voldoende is.

Ook dat is deels al gebeurd: onder George W. Bush en Obama werd 600 kilometer aan metalen grenshekken neergezet, ongeveer een vijfde van de totale grens. Grote delen van de grens waar geen fysieke barrières zijn, zijn bovendien beveiligd door een virtuele muur, meldt The Guardian: drones, sensoren, camera’s en vliegtuigen helpen de Amerikaanse grenswachten om illegale migranten tegen te houden.

Maar dat is niet genoeg, vindt Trump. Er komt een muur van ‘gewapend beton en staal’. ‘Bouwen, dat is waar ik goed in ben,’ aldus de Republikein.