Trump schoffeert ‘oneerlijke en zwakke’ Trudeau na G7

10 juni 2018Leestijd: 2 minuten
Donald Trump en Justin Trudeau en diens vrouw Sophie Gregoire Trudeau. Foto:AFP

De Amerikaanse president Donald Trump heeft, nadat hij de G7-top in het Canadese plaatsje Charlevoix had verlaten, zijn ergernis laten blijken over de Canadese premier Justin Trudeau. De gastheer was volgens Trump ‘oneerlijk en slap’. Trump verliet de top vroegtijdig om naar Singapore af te reizen voor een top met de Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un.

De Amerikaanse president liet via Twitter weten niet gediend te zijn van de houding van de gastheer van de G7. Trump waarschuwde dat Trudeau op een persconferentie een ‘onjuiste verklaring’ aflegde, ook schreef Trump dat hij de Amerikaanse delegatie op de top had geïnstrueerd om die verklaring niet te tekenen. De slotverklaring van de G7 werd dus niet door Amerika onderschreven.

Trudeau: ‘we zijn beleefd, maar laten geen spelletjes met ons spelen’

In de verklaring stond dat  de landen tegen protectionisme zouden ijveren, een tekst die haaks staat op de onlangs ingevoerde importheffingen van de Verenigde Staten. Trudeau verklaarde eerder dat hij die importheffingen zou vergelden met eigen heffingen tegen producten uit de Verenigde Staten: ‘Wij Canadezen zijn beleefd, we zijn redelijk, maar we laten geen spelletjes met ons spelen.’  `

Volgens Trump was de houding van Trudeau tijdens de G7 ‘tam en mild.’ Totdat de Canadese premier de persconferentie gaf, waarop hij zei dat de importheffingen ‘nogal beledigend zijn’. ‘Erg oneerlijk, en zwak,’ aldus de Amerikaanse president. Trudeau zei in een reactie dat hij tijdens de persconferentie geen dingen heeft gezegd, die hij niet al eerder tijdens de top heeft gezegd.

De Amerikaanse importheffingen – 25 procent op staal, 10 procent op aluminium – zouden eigenlijk al in maart ingaan, maar vorige maand gaf Trump de Europese Unie (EU) uitstel tot 1 juni. Brussel probeerde daarop de Amerikaanse regering te bewegen om alsnog af te zien van de heffingen waarmee Trump de Amerikaanse staalproducenten wil beschermen. Zij leveren volgens hem een essentiële bijdrage aan de nationale economie.

EU en Canada willen Amerika raken

Vorige week vrijdag presenteerde de EU een lijst van tien pagina’s met geplande importheffingen op Amerikaanse producten, variërend van Harley-Davidson-motoren tot bourbon-whiskey. Europees Commissaris voor Handel Cecilia Malmström gaf aan dat ze de actie van Trump nog wil aankaarten bij de Wereldhandelsorganisatie (WTO), maar dat een reactie van de Unie nodig is omdat ‘we deze heffingen niet zomaar zonder weerwoord kunnen accepteren’. Ook Canada kondigde tegenmaatregelen aan en stelde importheffingen in met een omvang van omgerekend 9 miljard euro.

Wilt u wekelijks het laatste nieuws over Amerika ontvangen? Meld u dan aan voor onze nieuwsbrief van American Dreamers!