Witte Huis

Hierover spreken Rutte en Trump elkaar vanavond

28 juni 2018Leestijd: 3 minuten

Premier Mark Rutte spreekt maandag om 20:00 uur Nederlandse tijd met president Donald Trump van de Verenigde Staten. Het is de eerste keer dat de twee een officiële ontmoeting hebben. Minister voor Buitenlandse Handel Sigrid Kaag (D66) is ook bij de kennismaking in het Witte Huis. In de korte tijd dat Rutte en Trump elkaar spreken – waarschijnlijk niet veel langer dan drie kwartier – zal onder meer gesproken worden over de oplopende handelsoorlog tussen de Verenigde Staten en de Europese Unie.

President Donald Trump beschouwt Nederland als een voorbeeldig handelsland. ‘De relatie met Nederland is zoals de president het graag ziet: eerlijk en evenwichtig,’ zegt John Sullivan (58), de Amerikaanse onderminister van Buitenlandse Zaken in een interview met Elsevier Weekblad.

Trump gelastte met ingang van 1 juni extra heffingen op Europees staal en aluminium. Hij wil iets doen tegen het Europese overschot op de handel met de Verenigde Staten, dat slecht zou zijn voor de werkgelegenheid in Amerika. Europa reageerde met hogere importtarieven op onder meer Harley Davidson-motorfietsen en Tennessee-whiskey. Vervolgens zinspeelde Trump op het beperken van de invoer van Duitse auto’s.

Amerikaanse economie stijgt - Genieten in een bootje bij Monaco. Veel Amerikanen gaat het voor de wind.Lees ook over dit onderwerp: Onder Trump floreert de Amerikaanse economie

Nederland is derde investeerder in de Verenigde Staten

Op de vraag of Nederland iets kan doen om escalatie van de handelsoorlog te vermijden, zegt Sullivan dat Nederland zich in de ogen van president Trump voorbeeldig gedraagt. Na het Verenigd Koninkrijk en Japan is Nederland de derde investeerder in de Verenigde Staten. Nederlandse bedrijven hebben daar voor ruim 300 miljard dollar (omgerekend 260 miljard euro) geïnvesteerd.

‘Dit zorgt voor honderdduizenden banen in de Verenigde Staten en daarover is de president erg tevreden. Nederland is voor hem het goede voorbeeld van wat hij beschouwt als een eerlijke en wederzijdse handelsrelatie.’

Sullivan zei dat hierover in het Witte Huis zeker zal worden gesproken tussen president Trump en premier Rutte. Over concrete uitkomsten van de ontmoeting liet hij zich niet uit.

AmericanDreamersMeld je hier gratis aan voor de Amerika Update, de wekelijkse nieuwsbrief met de laatste ontwikkelingen over de Verenigde Staten. Elke vrijdag in je mailbox.

Rutte is opgetogen

Volgens bronnen in het kabinet verheugt Rutte zich enorm op zijn bezoek aan het Witte Huis. De afgelopen weken vroeg hij in de marges van vergaderingen herhaaldelijk aan leden van zijn kabinet: ‘Heb ik je al verteld dat ik naar Trump ga?’ Bewindslieden doen dan alsof ze nog van niks weten. Opgetogen legt Rutte het dan nog een keer uit.

Volgens een diplomatieke bron in Den Haag zal de ontmoeting van Rutte en Kaag met Trump leiden tot nieuwe afspraken over handel en bescherming van investeringen.

Sullivan verwacht dat ook wordt gesproken over de Nederlandse defensie-uitgaven. Ruim een week later staat in Brussel een NAVO-top gepland en daar is Nederland een van de landen die tot verdriet van de Amerikanen opnieuw niet voldoen aan de zogenoemde harde afspraak om 2 procent van het nationaal inkomen aan defensie te besteden. ‘Ook tegenover andere regeringsleiders die naar het Witte Huis kwamen, is president Trump hierover begonnen. Dus je kunt er min of meer op rekenen dat hij dit onderwerp maandag zal aansnijden,’ zegt Sullivan tegen Elsevier Weekblad.

Aantal uitgezonden militairen is lager dan voorheen

Nederlandse premiers die op bezoek gingen bij de voorgangers van Trump, kregen eveneens te horen dat zij hun militaire uitgaven moesten opvoeren en aan de NAVO-norm moesten voldoen. De premiers wierpen dan tegen dat Nederland weliswaar onder de 2-procentnorm zat, maar wel buitenproportioneel actief was bij internationale stabiliteitsmissies en militaire operaties onder Amerikaanse vlag. De presidenten George Bush en Barack Obama prezen Nederland dan als een land dat ‘staat te boksen boven zijn gewichtsklasse’.

Het aantal uitgezonden militairen ligt inmiddels fors lager wegens materiële en personele tekorten bij de krijgsmacht. Op de vraag of ook president Trump maandag het compliment ‘The Netherlands punche above its weight’ zal uitdelen, bleef Sullivan het antwoord schuldig.

In Elsevier Weekblad van volgende week staat een uitvoeriger interview met plaatsvervangend minister John Sullivan.

Lees ook de column van Geerten Waling: Amerikaanse groei valt sceptici Trump rauw op dak

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.