Na harde afwijzing Trump toch ‘warme woorden’ Noord-Korea

25 mei 2018Leestijd: 2 minuten
Donald Trump - Foto: AFP

Na de vrij harde afzegging door de Amerikaanse president Donald Trump, laat het Noord-Koreaanse regime weten nog altijd open te staan voor gesprekken met de Verenigde Staten. Trump besloot donderdag de historische top op 12 juni met Kim Jong-un in Singapore af te blazen.

Noord-Korea liet weten de ‘plotse afzegging’ van Trump te betreuren. ‘Intern stellen we het moedige besluit van Trump, dat geen enkele andere Amerikaanse president durfde te nemen, om naar de cruciale top te komen, zeer op prijs,’ aldus de Noord-Koreaanse viceminister van Buitenlandse Zaken Kim Kye Gwan vrijdag in een schriftelijke verklaring.

‘Productieve reactie’, vindt Trump

Trump reageert vrijdag eveneens verzoenend op de meest recente ‘warme en productieve’ verklaring van Noord-Korea. Op Twitter schrijft hij dat het ‘goed nieuws’ is dat de regering in Pyongyang met zo’n ‘productieve’ reactie komt.

De inhoud op deze pagina wordt momenteel geblokkeerd om jouw cookie-keuzes te respecteren. Klik hier om jouw cookie-voorkeuren aan te passen en de inhoud te bekijken.
Je kan jouw keuzes op elk moment wijzigen door onderaan de site op "Cookie-instellingen" te klikken."

Via een brief van het Witte Huis liet Trump donderdag weten dat hij niet naar Singapore zal komen. De ‘enorme woede en openlijke vijandigheid’ van Kim Jong-un een aantal uur daarvoor zouden de druppel zijn geweest. Maar kort na zijn verklaring meldden bronnen aan persbureau Reuters dat Trump heeft gezegd dat een ‘nieuwe’ top toch misschien op 12 juni (dezelfde datum als de oorspronkelijke top, red.) zou kunnen plaatshebben.

Kim dreigde zelf top af te blazen

Kim verklaarde eerder dat hij klaar is voor een ‘nucleaire confrontatie’ met de Amerikanen, en dreigde meermaals zich terug te trekken uit de top. Maar Trump was hem donderdag dus voor. De Amerikaanse president schreef wel te hopen dat een ontmoeting op een ander moment wel mogelijk is.

De afzegging van Trump was wrang voor Noord-Korea, dat zich aan zijn woord hield wat betreft het opblazen van tunnels bij Punggye-ri, de nucleaire testlocatie. Bij die vernietiging was een select groepje journalisten van internationale media aanwezig. Volgens de regering in Pyongyang was de vernietiging van de tunnels een bewijs van haar ‘toewijding om de nucleaire proeven te beëindigen’.

Eerder noemde een andere Noord-Koreaanse viceminister van Buitenlandse Zaken Choe Son-hui de Amerikaanse vicepresident Mike Pence een ‘politieke sukkel’ omdat hij Noord-Korea – een ‘nucleaire wapenstaat’ – had vergeleken met Libië, waar toenmalig dictator Muammar al-Khaddafi zijn onvoltooide nucleaire programma opgaf, waarna hij werd gedood.

Naar verluidt was Zuid-Korea, bondgenoot van de Amerikanen, niet op de hoogte van Trumps plan om de ontmoeting af te blazen.

Wilt u wekelijks het laatste nieuws over Amerika ontvangen? Meld u dan aan voor onze nieuwsbrief van American Dreamers!