Noord-Korea

Na zware sancties wil Noord-Korea opeens praten

26 februari 2018Leestijd: 2 minuten

Noord-Korea is bereid om zo snel mogelijk met de Verenigde Staten te praten. Dat heeft de delegatie die bij de Winterspelen was verteld aan de Zuid-Koreaanse president Moon Jae-in.

Dat meldt het Zuid-Koreaanse persbureau Yonhap.

Moon had een ontmoeting met de Noord-Koreaanse delegatie die in Pyeongchang was vanwege de sluitingsceremonie. Hij kreeg te horen dat Noord-Korea ‘zo snel als mogelijk’ met de Verenigde Staten zou willen praten, en dat Noord-Korea de banden met zowel Seoul als Washington ‘samen wil ontwikkelen en verbeteren’.

Afgelopen vrijdag kondigde Amerika het grootste pakket sancties tot nu toe tegen het land aan. Weigert het regime van Kim Jong-un haar nucleaire ontwikkeling te staken, dan volgt ‘fase twee’, waarschuwde de Amerikaanse president Donald Trump. ‘Dat kan hele, hele nare gevolgen hebben voor de wereld,’ zei hij.

Kim Jong-unZijn eigen onderdanen weten niet eens of hij kinderen heeft en ook voor de buitenwereld is hij een mysterie. Het geheime leven van Kim Jong-un >

Verenigde Staten terughoudend

Of de Noord-Koreanen ook bereid zijn te praten over het nucleaire raketprogramma van het land bleef onduidelijk uit de toezeggingen van de delegatie. Het regime heeft eerder aangegeven dat dat onderwerp niet-onderhandelbaar is.

De Verenigde Staten reageerden terughoudend op de Noord-Koreaanse bereidheid om te praten. De regering van president Donald Trump wil een ‘volledige, controleerbare en onomkeerbare’ denuclearisatie van het Koreaanse schiereiland bereiken, herhaalde het Witte Huis zondag in een schriftelijke verklaring. ‘We zullen zien of de boodschap van Pyongyang vandaag dat het klaar is voor gesprekken een eerste stap is op weg naar denuclearisatie.’ In de tussentijd moeten de Verenigde Staten en de wereld duidelijk blijven maken ‘dat de nucleaire en raketprogramma’s in Noord-Korea een doodlopende weg zijn’.

Aan Winterspelen deed gezamenlijk team mee

De laatste weken lijkt sprake van enige vermindering van de Noord-Koreaanse nucleaire crisis. Aan de Winterspelen deed een gezamenlijk team van Zuid- en Noord-Korea mee.

De Noord-Koreaanse delegatie zat tijdens de sluitingsceremonie op de tribune overigens vlak achter Ivanka Trump, de dochter van de Amerikaanse president, die een delegatie uit de Verenigde Staten leidde.

Wilt u wekelijks het laatste nieuws over Amerika ontvangen? Meld u dan aan voor onze nieuwsbrief van American Dreamers!

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.