Amerika

De vergeten toespraken van Martin Luther King

04 april 2018Leestijd: 3 minuten

Martin Luther King, icoon van de zwarte burgerrechtenbeweging, had meer gedenkwaardige toespraken dan de beroemde ‘I have a dream‘-speech.

Ben, make sure you play “Take My Hand, Precious Lord” in the meeting tonight. Play it real pretty,’ waren Martin Luther Kings laatste woorden voordat hij werd doodgeschoten op 4 april 1968. Het dodelijke schot van James Earl Ray maakte een einde aan het leven van de burgerrechtenactivist die wereldberoemd werd door de ‘I have a dream’-toespraak. King heeft echter meer gedenkwaardige toespraken gehouden in de jaren vijftig en zestig. Hier vijf minder bekende die zeer de moeite waard zijn op een rijtje.

Give Us the Ballot

Give us the ballot and we will no longer have to worry the federal government about our basic rights,’ sprak King op 17 mei 1957. In de Amerikaanse hoofdstad gaf hij een toespraak over stemrecht voor de zwarte bevolking. Luister hier naar de volledige toespraak:

Uw cookieinstellingen laten het tonen van deze content niet toe. De volgende cookies zijn nodig: marketing. Wijzig uw instellingen om deze content te zien.

Ontvangst Nobelprijs voor de Vrede

Kings strijd tegen ongelijkheid werd op 10 december 1964 beloond met de Nobelprijs voor de Vrede. Tijdens zijn toespraak vroeg hij nogmaals aandacht voor rassenongelijkheid in Amerika: ‘I accept the Nobel Prize for Peace at the moment when 22 million Negroes of the United States of America are engaged in a battle to end the long night of racial injustice.’ De rest van zijn toespraak is hieronder te zien:

Uw cookieinstellingen laten het tonen van deze content niet toe. De volgende cookies zijn nodig: marketing. Wijzig uw instellingen om deze content te zien.

Three Evils of Society

Op 31 augustus 1967 sprak MLK in New York over drie factoren met een slechte invloed op de Amerikaanse samenleving: racisme, materialisme en militarisme. Over de tegenstelling tussen democratie en rassenscheiding zei hij: ‘White America has had a schizophrenic personality on the question of race, she has been torn between selves.’

Uw cookieinstellingen laten het tonen van deze content niet toe. De volgende cookies zijn nodig: marketing. Wijzig uw instellingen om deze content te zien.

What is Your Life’s Blueprint?

Zes maanden voor de moordaanslag gaf King een toespraak op Barratt Junior High School in Philadelphia. Gedurende twintig minuten trachtte hij de scholieren enkele levenslessen bij te brengen. De eerste was typerend voor King: ‘Number one in your life’s blueprint, should be a deep belief in your own dignity, your worth and your own sombodiness.

Uw cookieinstellingen laten het tonen van deze content niet toe. De volgende cookies zijn nodig: marketing. Wijzig uw instellingen om deze content te zien.

If I had sneezed

Op 3 april 1968, de dag voor zijn dood, gaf Martin Luther King zijn laatste toespraak. Hij vertelde over het moment dat hij door een verwarde vrouw werd neergestoken in New York. Hij overleefde het voorval, maar realiseerde zich dat het weinig had gescheeld: ‘… if I would have sneezed, I would have died’. Luister naar Kings laatste toespraak in Memphis, Tennessee:

Uw cookieinstellingen laten het tonen van deze content niet toe. De volgende cookies zijn nodig: marketing. Wijzig uw instellingen om deze content te zien.

I am not worried about anything. I am not fearing any man,’ waren de woorden waarmee King zijn laatste toespraak afsloot. Een dag later, op 4 april 1968, werd hij vermoord op het balkon van zijn hotelkamer in Memphis.

Wilt u wekelijks het laatste nieuws over Amerika ontvangen? Meld u dan aan voor onze nieuwsbrief van American Dreamers!

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.