Tillerson over Afrin: ‘Turkije heeft recht om grenzen te beschermen’

16 februari 2018Leestijd: 2 minuten
De Amerikaanse minister Tillerson met president Erdogan in Ankara - Foto: AFP

De Verenigde Staten vinden dat Turkije het recht heeft om zijn eigen grenzen te beschermen. De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Rex Tillerson geeft zijn impliciete steun aan de Turkse inval in de Syrische grensregio Afrin.

Tillerson is twee dagen in Ankara en heeft naar eigen zeggen onder meer een ‘open en productief’ gesprek gehad met de Turkse president Recep Tayyip Erdogan.

YPG: bondgenoot voor Amerika, terreurgroep voor Turkije

Tijdens een gezamenlijke bijeenkomst met zijn Turkse collega Mevlüt Cavusoglu zei Tillerson dat Amerika en Turkije hetzelfde doel hebben in Syrië: het verslaan van terreurbeweging Islamitische Staat (IS), veiligheid naar het land brengen en een ‘onafhankelijk en verenigd’ Syrië. Amerika heeft Turkije wel opgeroepen om zich in te houden in de militaire operaties bij de grens en de boel niet te laten escaleren.

Opmerkelijke uitspraken van Tillerson. De Turkse operatie in Afrin richt zich op de Koerdische YPG, een bondgenoot van Amerika in de strijd tegen IS. Turkije ziet de beweging als een extensie van de terreurgroep PKK. Eind januari zei Erdogan dat hij de hele grens met Syrië wil vrijmaken van terroristen.

Turkije wil offensief uitbreiden

Turkije wil het offensief uitbreiden naar de eveneens door Koerdische groepen gecontroleerde plaats Manbij. Daar hebben de Verenigde Staten echter eigen troepen gestationeerd die samenwerken met Koerdische strijders. Ankara wil dat de Amerikanen daar weggaan. Ook vrijdag benadrukte de Turkse regering weer dat de YPG weg moet uit Manbij. Half maart komen de landen opnieuw bij elkaar.