Amerika

Damage control? Trump wil immigranten ‘uit de hele wereld’

16 januari 2018Leestijd: 2 minuten

De Amerikaanse president Donald Trump wil naar eigen zeggen dat Amerika immigranten aantrekt uit landen over de hele wereld. ‘Ik wil dat ze overal vandaan komen,’ benadrukt Trump, in de nasleep van de politieke rel die eerder ontstond vanwege zijn uitspraak over ‘shithole countries‘.

Als antwoord op de vraag of hij meer immigranten uit Noorwegen zou willen, antwoordde Trump: ‘Ik wil dat ze overal ter wereld vandaan komen.’

Trump ontkent shithole-opmerking

De vermeende opmerking van Trump (hij ontkent zelf namelijk zulke bewoordingen te hebben gebruikt) over de shithole countries Haïti, El Salvador en een aantal Afrikaanse landen, leidt tot ophef in de Verenigde Staten en ver daarbuiten.

De bewering dat Trump het woord ‘shithole’ herhaaldelijk zou hebben gebruikt tijdens een immigratiebijeenkomst in het Witte Huis komt van de Democratische senator Dick Durbin. Trump ontkent de aantijging van Durbin, en verwijt hem een ‘totaal verkeerde voorstelling’ van zaken te hebben gegeven. ‘Mijn taalgebruik was weliswaar hard, maar dit waren niet de bewoordingen die ik heb gebruikt,’ schreef Trump vrijdag op Twitter.

Uw cookieinstellingen laten het tonen van deze content niet toe. De volgende cookies zijn nodig: marketing. Wijzig uw instellingen om deze content te zien.

Minister hoorde ‘dat woord’ niet

Minister Kirstjen Nielsen van Binnenlandse Veiligheid, die ook bij de bijeenkomst aanwezig was, werd dinsdag om opheldering gevraagd. Ze verklaarde tegenover een Senaatscommissie dat er sprake was van een verhitte discussie waarbij verschillende mensen krachttermen gebruikten, maar zei ‘dat woord’ niet te hebben gehoord.

Desalniettemin zorgt de affaire voor diplomatieke ophef. Maandag tekende de Zuid-Afrikaanse regering protest aan bij de Amerikaanse ambassade in Pretoria. Ook in andere Afrikaanse landen, waaronder Botswana en Senegal, werd woedend gereageerd op de vermeende uitspraak.

De Afrikaanse Unie, een collectief van landen in de regio, riep Trump vrijdag op zijn uitspraak terug te nemen en eiste bovendien excuses aan ‘niet alleen de Afrikanen, maar mensen met een Afrikaanse achtergrond over de hele wereld’. Afrikaanse gezanten bij de Verenigde Naties gaven ook een gezamenlijke verklaring, waarin ze spraken van ‘racistische en xenofobische uitlatingen’ van de Amerikaanse president.

Wilt u wekelijks het laatste nieuws over Amerika ontvangen? Meld u dan aan voor onze nieuwsbrief van American Dreamers!

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.