Trumps uitspraak over ‘shithole’-landen krijgt diplomatiek staartje

15 januari 2018Leestijd: 2 minuten
Trump wekte de toorn van Afrikaanse landen met zijn uitspraak - Foto: AFP

Zuid-Afrika is niet blij met een vermeende uitspraak van de Amerikaanse president Donald Trump. Diverse media berichtten vorige week dat hij Haïti, El Salvador en een aantal Afrikaanse landen omschreef als ‘shithole countries‘ tijdens een vergadering over immigratie.

De Zuid-Afrikaanse regering tekent maandag protest aan bij de Amerikaanse ambassade in Pretoria, meldt CNN.

Frustratie over immigranten uit ‘shithole countries

CNN was ook de eerste die berichtte over de uitspraak van Trump tijdens een vergadering over DACA, een immigratieregeling voor jonge illegalen. Tijdens die bijeenkomst zou hij zich gefrustreerd hebben uitgelaten over ‘immigranten uit shithole-landen’ die naar de Verenigde Staten komen. Hij zou daarbij hebben verwezen naar Haïti, El Salvador en een aantal Afrikaanse landen.

Trump zelf ontkende vrijdag zijn uitspraak: ‘Mijn taalgebruik was weliswaar hard, maar dit waren niet de bewoordingen die ik heb gebruikt,’ schreef hij op Twitter.

De inhoud op deze pagina wordt momenteel geblokkeerd om jouw cookie-keuzes te respecteren. Klik hier om jouw cookie-voorkeuren aan te passen en de inhoud te bekijken.
Je kan jouw keuzes op elk moment wijzigen door onderaan de site op "Cookie-instellingen" te klikken."

Toch komt een aantal landen in opstand tegen de uitspraak, die door hen als racistisch wordt betiteld. Zuid-Afrika biedt de Amerikanen naar eigen zeggen de kans om een ‘toelichting’ te geven op de uitspraak.

Ambassadeurs in diverse landen op matje geroepen

Volgens de Amerikaanse viceminister van Buitenlandse Zaken Steve Goldstein zijn de Amerikaanse ambassadeurs in Zuid-Afrika en Ghana maandag op het matje geroepen vanwege de kwestie. In Haïti, Botswana en Senegal gebeurde dat vorige week al, en volgens Goldstein zal dat naar verwachting in meer landen worden gedaan.

De inhoud op deze pagina wordt momenteel geblokkeerd om jouw cookie-keuzes te respecteren. Klik hier om jouw cookie-voorkeuren aan te passen en de inhoud te bekijken.
Je kan jouw keuzes op elk moment wijzigen door onderaan de site op "Cookie-instellingen" te klikken."

Volgens de Amerikaanse onderminister heeft de president ‘het recht om zich uit te laten zoals hij wenst’, maar hebben de ambassadeurs de verantwoordelijkheid om de banden met de landen in kwestie intact te houden en te benadrukken ‘dat we zeer om hun volk geven’.

De Afrikaanse Unie, een collectief van landen in de regio, riep Trump vrijdag op zijn uitspraak terug te nemen en eiste bovendien excuses aan ‘niet alleen de Afrikanen, maar mensen met een Afrikaanse achtergrond over de hele wereld’. Afrikaanse gezanten bij de Verenigde Naties gaven ook een gezamenlijke verklaring, waarin ze spraken van ‘racistische en xenofobische uitlatingen van de Amerikaanse president’.

Wilt u wekelijks het laatste nieuws over Amerika ontvangen? Meld u dan aan voor onze nieuwsbrief van American Dreamers!