Bannon moet weg bij Breitbart

09 januari 2018Leestijd: 2 minuten
Steve Bannon - Foto: AFP

Steve Bannon, de voormalige campagnestrateeg van de Amerikaanse president Donald Trump stapt op bij het mediabedrijf Breitbart. Bannon en de rechtse website zijn uit op een ‘soepele transitie’.

Breitbart bericht dinsdag zelf over het vertrek van Bannon. Directeur Larry Solov bedankte hem voor ‘zijn bijdragen’.

Kritiek om geruchtmakend boek over Trump

Bannon kreeg recentelijk een storm aan kritiek over zich heen vanwege uitspraken die in het boek Fire and Fury: Inside the Trump White House van de Amerikaanse journalist Michael Wolff aan hem werden toegeschreven.

Hij zou zich onder meer kritisch hebben uitgelaten over de kinderen van Trump. De president reageerde woedend, en verklaarde dat Bannon gek was geworden. Bannon werd in augustus ontslagen als adviseur van Trump. ‘He not only lost his job, he lost his mind,’ waren de woorden van Trump net voordat Fire and Fury werd uitgebracht.

Ophef over Wolffs boek

Volgens Trump staat het smeuïge boek – dat vrijdag vervroegd is gepubliceerd – ‘vol met leugens, verkeerde interpretaties en niet-bestaande bronnen’. Het boek schetst een beeld van een groep ambitieuze, maar politiek onervaren mensen die vooral aandacht en aanzien zoeken, maar geen gecompliceerde regeringsfuncties.

Ze zouden niet voorbereid zijn op de verkiezingsoverwinning, en al helemaal niet op het regeren naderhand. Trump en zijn vrouw Melania zouden geschokt en teleurgesteld hebben gereageerd op zijn overwinning op 8 november 2016. Ook wordt Trump door meerdere mensen als ‘klein kind’ beschreven. ‘De beschrijving die iedereen heeft gegeven, is: hij is als een kind. Hij is uit op acute behoeftebevrediging. Het gaat alleen maar om hem,’ aldus de journalist. Ook zou volgens Wolff iedereen – ‘100 procent van de mensen om Trump heen’ – twijfels hebben over zijn intelligentie.

Wilt u wekelijks het laatste nieuws over Amerika ontvangen? Meld u dan aan voor onze nieuwsbrief van American Dreamers!