Dader ‘amateuraanslag’ New York liet zich inspireren door IS

12 december 2017Leestijd: 2 minuten
Hulpdiensten bij metrostation Port Authority vlak na de mislukte aanslag - AFP

Akayed Ullah (27), de dader van de mislukte bomaanslag in het centrum van Manhattan, liet zich inspireren door propaganda van terreurbeweging Islamitische Staat (IS). Maandag liet hij een soort pijpbom ontploffen onder het busstation Port Authority, maar maakte geen dodelijke slachtoffers.

De aspirant-terrorist komt van oorsprong uit Bangladesh. Daar werd dinsdag ook zijn vrouw verhoord, melden bronnen binnen de Bengaalse politie. Hij woont in het New Yorkse stadsdeel Brooklyn, samen met zijn moeder, twee zussen en een broer.

Pijpbom ontplofte niet volledig

In Bangladesh had Ullah geen strafblad, laten autoriteiten dinsdag weten. Hij was er voor het laatst in september van dit jaar.

In een poging de pijpbom op zijn lichaam te laten ontploffen – en vermoedelijk een zelfmoordaanslag te plegen – raakte hij gewond. Het gebeurde tijdens het spitsuur op een van de drukste plaatsen van de stad, het busstation en metroknooppunt Port Authority, vlak bij Times Square. Drie omstanders, onder wie een politieagent, raakten (zeer) lichtgewond door de explosie.

Andrew Cuomo, gouverneur van New York, sprak van een aanslag op ‘amateurniveau’. De pijpbom kwam niet volledig tot ontploffing, waardoor het aantal slachtoffers beperkt bleef.

Inspiratie door IS-propaganda

Ullah keek IS-propagandafilms op internet. Ook zou hij voor Port Authority hebben gekozen omdat er kerstposters hingen.

Dat er een radicaal-islamitisch motief achter zijn daad zit, is aannemelijk. Maar Amerikaanse media berichtten daar verschillend over. Volgens CNN zou Ullah wraak hebben willen nemen na het besluit van de Amerikaanse president Donald Trump om Jeruzalem te erkennen als hoofdstad van Israël. The New York Times meldt dat hij de Amerikaanse luchtaanvallen op IS-doelen in Syrië en Irak wilde vergelden.

Ullah ligt na de mislukte aanslag in het ziekenhuis. Bij het onschadelijk maken van de pijpbom liep hij brandwonden op. Hij heeft een verklaring afgelegd bij de politie, maar die willen de autoriteiten nog niet naar buiten brengen.

Wilt u wekelijks het laatste nieuws over Amerika ontvangen? Meld u dan aan voor onze nieuwsbrief van American Dreamers!