Vriendin Stephen Paddock: ‘Hij was een zorgzame man’

05 oktober 2017Leestijd: 2 minuten
Rouw na de aanslag - bron:AFP

Marilou Danley, de vriendin van Stephen Paddock, zegt tegen de politie dat ze ‘niets afwist’ van zijn plannen om een bloedbad aan te richten bij een concert in de Amerikaanse stad Las Vegas. Ze zegt een schoon geweten te hebben.

‘Ik ken Stephen alleen als een rustige en zorgzame man,’ zei ze tegen haar verhoorders, vlak nadat ze vanuit de Filipijnen in de Verenigde Staten was aangekomen.

De FBI overhoorde Danley urenlang

Volgens de 62-jarige Danley heeft hij nooit iets tegen haar gezegd of iets gedaan waaruit zij kon afleiden ‘dat hij zoiets verschrikkelijks van plan was’. De FBI overhoorde haar urenlang. De dienst heeft op dit moment geen medeplichtigen van de schietpartij op het oog. Ook zijn er geen aanwijzingen dat het hier gaat om een terreurdaad.

Wie is Stephen Paddock? Wat we weten over de Las Vegas-schutter >

De vrouw, een Australische met Filipijnse wortels die in Amerika woont, keerde vrijwillig terug van een familiebezoek in de Filipijnen om te worden verhoord door de Amerikaanse politie. Ze wordt door de Amerikaanse justitie niet gezien als medeplichtige, maar als iemand die mogelijk belangrijke informatie over de zaak heeft.

Wel zijn er vragen over een vreemde geldstorting van Paddock, net voor zijn daad. Hij gaf haar 100.000 euro. Dat zou hij volgens Danley hebben gedaan zodat zij een huis kon kopen voor haar familie. Paddock zou haar ook vliegtickets hebben gegeven. Daarover meldt Danley volgens CNN: ‘Ik was hem dankbaar, maar eerlijk gezegd ook bezorgd. Ik dacht dat dit een manier was om onze relatie te beëindigen.’

Aanslag vanuit hotelkamer

De 64-jarige gepensioneerde accountant en vastgoedhandelaar schoot met volautomatische geweren 58 festivalgangers dood en verwondde meer dan vijfhonderd mensen. Na zijn daad pleegde hij zelfmoord. Paddock voerde zijn daad uit een hotelkamer op de 32ste verdieping. Zijn aanslag had hij goed voorbereid, bleek gisteren al.

De Amerikaanse president Donald Trump ontmoette eerder op woensdag overlevenden van de schietpartij en had hen uitgenodigd naar het Witte Huis in Washington te komen. Bij zijn bezoek aan een ziekenhuis prees Trump de moed van slachtoffers die ondanks hun eigen verwondingen toch eerst anderen hadden geholpen.

Wilt u wekelijks het laatste nieuws over Amerika ontvangen? Meld u dan aan voor onze nieuwsbrief van American Dreamers!