FBI verhoort mysterieuze vriendin Stephen Paddock

04 oktober 2017Leestijd: 2 minuten
Kerkgangers bij het Mandalay Bay hotel, waar het allemaal gebeurde - bron:EPA

De vriendin van de schutter die een bloedbad aanrichtte in Las Vegas is aangekomen in de Verenigde Staten. Marilou Danley verliet de Filipijnen dinsdagavond, zeggen bronnen in hoofdstad Manilla. Kan deze vrouw, die nog met veel mysterie is omgeven, meer vertellen over het motief van Stephen Paddock?

Ze is inmiddels geland op de luchthaven van Los Angeles, waarna zij meteen werd verhoord. Danley (62) zou haar terugkeer naar de Verenigde Staten hebben afgestemd met politiedienst FBI. Ze wil volgens een bron duidelijk maken dat ze niets met de bloedige schietpartij te maken heeft. De Amerikaanse autoriteiten willen haar graag aan de tand voelen. Vooral omdat ze nog grotendeels in het duister tasten over het motief van de schutter die 58 mensen doodde vanuit een hotelkamer op de 32ste verdieping.

Heel wat mysteries te ontrafelen

Onderzoekers willen volgens een topfunctionaris van het ministerie van Binnenlandse Veiligheid weten of Paddock zijn vriendin aanmoedigde om Amerika te verlaten voordat hij aan zijn moordpartij begon. De vrouw deelde eerder de woning van de 64-jarige schutter in Mesquite, maar wordt verder niet gezien als verdachte.

Toch zijn er nog heel wat mysteries te ontrafelen. Het moet bijvoorbeeld nog duidelijk worden waarom Danley 100.000 dollar (bijna 85.000 euro) kreeg van Paddock. Dat bedrag maakte hij over naar de Filipijnen. De functionaris zei dat het geld is gestort op een rekening ‘die bedoeld leek te zijn’ voor Danley, die zichzelf op sociale media omschrijft als ‘casino professional’. Een kennis zegt volgens de Reno Gazette Journal dat Danley ‘helemaal niets heeft te maken met deze psycho’: ‘Deze arme vrouw was op bezoek bij familie in de Filipijnen’. Ze is Australisch burger, maakte de minister van Buitenlandse Zaken van dat land, Julie Bishop, bekend.

Marilou Danley – bron:EPA

Paddock plande zijn aanslag tot in de puntjes

De politie in Las Vegas heeft duidelijk gemaakt dat Paddock de enige verdachte is van de schietpartij, De autoriteiten spraken eerder over 59 doden, maar verduidelijkten later dat het ging om 58 overleden slachtoffers en de schutter. Intussen is bekend dat Paddock zo’n negen minuten lang heel snel achter elkaar schoten afvuurde op de concertgangers van een festival in de Amerikaanse stad.

Paddock blijkt in en buiten de hotelkamer camera’s te hebben opgehangen om in de gaten te houden of de politie er aan kwam. Hij plaatste één van die apparaten in een wagentje waarmee personeel eten naar kamers brengt. Agenten hebben volgens Lombardo ‘honderden levens gered’ door achter de schutter aan te gaan, in plaats van te wachten op een zwaarbewapend SWAT-team.

Wilt u wekelijks het laatste nieuws over Amerika ontvangen? Meld u dan aan voor onze nieuwsbrief van American Dreamers!