Trump breekt Iran-deal open

13 oktober 2017Leestijd: 2 minuten
Donald Trump. Foto:AFP

De Amerikaanse president Donald Trump zal het atoomakkoord met Iran niet opnieuw certificeren. Zijn beslissing betekent niet meteen het einde van de deal.

Trump moet elke drie maanden opnieuw zijn handtekening onder het akkoord zetten. De president wil al langer af van het akkoord. Volgens hem is het niet in het belang van de Verenigde Staten. Hij noemde het eerder zelfs ‘de slechtste deal ooit’.

Iran sloot in 2015 een akkoord met de Verenigde Staten, Groot-Brittannië, Frankrijk, Duitsland, Rusland en China om het eigen kernprogramma aan banden te leggen. In ruil daarvoor werden de sancties tegen Iran versoepeld. De deal wordt gezien als een van de belangrijkste politieke nalatenschappen van voormalig president Barack Obama.

Door zijn beslissing legt Trump de kwestie neer bij het Congres. Dat moet de komende zestig dagen een beslissing nemen over eventuele nieuwe sancties tegen Iran. Mocht het Congres hiertoe besluiten, dan betekent dat alsnog het einde van de deal, omdat Iran er vermoedelijk meteen uitstapt. Volgens nucleaire experts is Iran dan in staat binnen een jaar een kernwapen te ontwikkelen, zo meldt CNN. De Iran-deal loopt tot 2025 en vervalt dan automatisch.

Sancties onwaarschijnlijk

Een meerderheid in het Congres vóór nieuwe sancties tegen Iran is zeer onwaarschijnlijk. Democraten zijn fel tegen en ook Trumps achterban zit niet op politieke onrust in de Iran-regio te wachten. Zo pleitte minister van Defensie James Mattis 4 oktober nog voor behoud van de nucleaire deal. Hij staat hierin lijnrecht tegenover Trump. Mattis krijgt bijval van diverse diplomaten, militaire en veiligheidsadviseurs. Veel Republikeinen zouden wel graag zien dat de deal wordt aangescherpt.

Er klinken ook enkele positieve geluiden vanuit het Congres. Tom Cotton en andere leden van het conservatieve buitenlands-beleid- establishment geloven dat Trumps besluit Europese bondgenoten, China, Rusland en uiteindelijk ook Iran om de tafel kan dwingen om de deal te herzien in het voordeel van de Verenigde Staten.

Middenweg voor de tweedeling

Een middenweg voor de tweedeling in het Congres kan zijn dat de president vraagt om zogenoemde ‘drempels’ op te werpen. Die drempels leiden tot nieuwe sancties als Iran ze overschrijdt. Iran zou bijvoorbeeld te ver gaan als het ballistische raketten blijft lanceren, weigert om de termijn van de beperking van de productie van kernbrandstof te verlengen of als Amerikaanse inlichtingendiensten constateren dat Teheran binnen een jaar een kernwapen kan maken. Het Congres kan ook besluiten niets te doen, waardoor de deal in feite onveranderd blijft.

Wilt u wekelijks het laatste nieuws over Amerika ontvangen? Meld u dan aan voor onze nieuwsbrief van American Dreamers!