Amerika

Minister Mattis spreekt Trump tegen over Iran-deal

04 oktober 2017Leestijd: 2 minuten

De Amerikaanse minister van Defensie James Mattis heeft tijdens een hoorzitting in de Senaat gepleit voor het behoud van de nucleaire deal met Iran.

Mattis staat daardoor lijnrecht tegenover de Amerikaanse president Donald Trump, meldt CNN. Trump noemde de deal eerder ‘een van de slechtste ooit’.

Op een vraag of het in het belang is van de Verenigde Staten om de deal te behouden, antwoordde Mattis: ‘Ja, dat geloof ik.’ Hierbij moet volgens de minister wel worden vastgesteld dat Iran zich aan het verdrag houdt. ‘Maar op dit moment wijst niets erop dat dat niet het geval is. Daarom moet de president overwegen om het akkoord in stand te houden.’

Herziening

Lees in Elsevier Weekblad:

Amerika worstelt met status als grootmacht

Mattis zei wel dat hij voor een rigoureuze herziening van de deal is. De regering en de president zijn kritisch, omdat de ontwikkeling van raketten door Iran buiten de deal valt, net als de steun van het land aan Houthi-rebellen in Jemen en de Syrische president Bashar al-Assad. Geld dat Iran ontvangt door verlichting van de sancties zou bijdragen aan deze ontwrichtende activiteiten.

In ruil voor afbouw van het atoomprogramma beloofde de internationale gemeenschap in 2015 versoepeling van de sancties tegen Iran.

Verenigde Naties

Tijdens een bijeenkomst van de Verenigde Naties vorige maand zei de Iraanse president Hassan Rouhani dat hij het zeer zou betreuren als een nieuwkomer de afspraken overboord gooit.

‘Ik verklaar u dat de Islamitische Republiek van Iran niet de eerste zal zijn die het verdrag schendt,’ aldus Rouhani. ‘Maar het zal doorslaggevend reageren indien dat door een andere partij gebeurt.’

Wilt u wekelijks het laatste nieuws over Amerika ontvangen? Meld u dan aan voor onze nieuwsbrief van American Dreamers!

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.