Noord-Korea

Noord-Korea laat aarde beven met nieuwe kernproef

03 september 2017

Noord-Korea heeft opnieuw een nucleaire proef gedaan. Het land zegt dat er een waterstofbom is getest, die op een intercontinentale raket kan worden gemonteerd.

Omliggende landen kregen signalen van een aardbeving, die waarschijnlijk is veroorzaakt door een ondergrondse explosie.

Noord-Koreaanse provocaties volgen elkaar op

De ‘perfect geslaagde’ test is volgens de Noord-Koreaanse staats-tv een belangrijke stap opweg naar voltooiing van het Noord-Koreaanse kernwapenprogramma.

Het is de zesde kernproef van Noord-Korea en de zwaarste tot nog toe. De Noord-Koreaanse testen volgen elkaar de laatste tijd in rap tempo op. Vorige week deed het autoritaire regime van de Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un nog een test met een middellangeafstandsraket, die over het Japanse eiland Hokkaido vloog.

De bevolking aldaar werd via stadsluidsprekers en sms-berichten gevraagd dekking te zoeken. Ook werd het openbaar vervoer tijdelijk stilgelegd. Maar de raket vloog over het eiland heen en brak in drie stukken.

Het is wachten op de reactie van Amerika. China was er als de kippen bij om de nieuwste kernproef te veroordelen: ‘Noord-Korea moet stoppen met zijn foute acties en zich houden aan resoluties van de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties.’

Zuid-Korea zegt dat de Noord-Koreaanse kernproef de ‘sterkst mogelijke’ reactie verdient. De regering in Seoul dringt aan op nieuwe sancties van de Veiligheidsraad om Pyongyang ‘volledig te isoleren’. Daarnaast heeft Zuid-Korea met de VS gesproken over de stationering van Amerikaanse strategische middelen op het Koreaanse schiereiland. Ook Rusland kwam snel met een veroordelende verklaring: ‘De Noord-Koreanen maken zich schuldig aan een schending van het internationaal recht.’

Even later reageerde ook de Amerikaanse president Donald Trump. ‘Een groot gevaar’ noemt hij Noord-Korea. Ook deelde hij een sneer uit naar China en Zuid-Korea, die er volgens hem nu achterkomen dat praten niet helpt en dat Noord-Korea ‘maar één ding’ begrijpt.

Uw cookieinstellingen laten het tonen van deze content niet toe. De volgende cookies zijn nodig: marketing. Wijzig uw instellingen om deze content te zien.

Uw cookieinstellingen laten het tonen van deze content niet toe. De volgende cookies zijn nodig: marketing. Wijzig uw instellingen om deze content te zien.

Waterstofbom is vooruitgang voor regime

Als de Noord-Koreaanse verklaring klopt en het land echt een waterstofbom heeft getest, zou een enorme vooruitgang zijn voor het regime.

Bij een ‘gewone’ atoombom worden atoomkernen gespleten (kernsplijting) of samengevoegd (kernfusie). Daarbij komt enorm veel energie vrij, wat zorgt voor een zware explosie. Een waterstofbom gaat nog een stap verder. De eerste explosie veroorzaakt een tweede explosie, die nog veel zwaarder is.

Een gemiddelde waterstofbom is ongeveer vijfhonderd keer zo sterk als de bommen die tijdens de Tweede Wereld op de Japanse steden Hiroshima en Nagasaki werden gegooid.

Er moet nog bevestiging volgen of het echt om een waterstofbom gaat. Vorig jaar beweerde het regime al dat het succesvolle proeven met waterstofbommen had uitgevoerd.

Wilt u wekelijks het laatste nieuws over Amerika ontvangen? Meld u dan aan voor onze nieuwsbrief van American Dreamers!

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.