Amerika

Amerika meent: ‘Noord-Korea smeekt om oorlog’

04 september 2017

De Amerikaanse VN-ambassadeur Nikki Haley heeft zich hard uitgelaten over de Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un. In een spoedberaad van de Veiligheidsraad heeft ze gezegd dat Kim Jong-un ‘smeekt om oorlog’.

Volgens Amerika moet Noord-Korea de strengst mogelijke sancties opgelegd krijgen. ‘De tijd voor halve maatregelen moet afgelopen zijn,’ aldus Haley. ‘Het is tijd om alle diplomatieke middelen uit te putten, voordat het te laat is.’ De verklaring is een reactie op de test die Noord-Korea deed met een waterstofbom. De lancering van het atoomwapen zorgde voor een aardbeving van 6,2 op de schaal van Richter.

‘Genoeg is genoeg’

‘We hebben ons welwillend opgesteld, en ondanks onze goede bedoelingen heeft dit niets uitgehaald.’ Haley wil niet dat de Veiligheidsraad opnieuw probeert onderhandelingen met Noord-Korea op gang te krijgen. Volgens Amerika hebben nieuwe onderhandelingen met de Noord-Koreaanse dictator geen zin. ‘Zoals ik al heb gezegd, hebben we vaak geprobeerd om te onderhandelen met het regime, maar keer op keer heeft dit niet gewerkt.’

Het is de zesde keer dat Noord-Korea een test doet met een kernwapen: ‘Dit is geen verdedigende actie,’ zegt Haley, ‘Kim Jong-un wil als nucleaire macht worden erkend. Maar nucleaire machten moeten verantwoordelijk omgaan met de wapens. Kim Jong-un geeft hier geen blijk van, integendeel, zijn misbruik van raketten en zijn dreigementen tonen aan dat hij smeekt om oorlog.’ Het geduld van de Verenigde Staten is op, zegt Haley.

Uw cookieinstellingen laten het tonen van deze content niet toe. De volgende cookies zijn nodig: marketing. Wijzig uw instellingen om deze content te zien.

‘Belediging’ van China en Rusland

Het is de tiende keer dat de Veiligheidsraad dit jaar bijeen komt om te spreken over Noord-Korea. China en Rusland stelden voor dat Amerika en Zuid-Korea hun militaire oefeningen staken, en dat Noord-Korea stopt met nucleaire proeven. Nikki Haley vond dat voorstel een ‘belediging’.

De Amerikaanse president Donald Trump zei zondag dat de Verenigde Staten overwegen om een embargo af te kondigen tegen alle landen die zaken doen met Noord-Korea. Dat zou de betrekkingen met China ernstig schaden.

Uw cookieinstellingen laten het tonen van deze content niet toe. De volgende cookies zijn nodig: marketing. Wijzig uw instellingen om deze content te zien.

Wilt u wekelijks het laatste nieuws over Amerika ontvangen? Meld u dan aan voor onze nieuwsbrief van American Dreamers!

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.