Nikki Haley weidt uit over Trumps Noord-Korea-dreigement

20 september 2017Leestijd: 2 minuten
Haley eerder tijdens een persconferentie bij het VN-hoofdkwartier in New York - Foto: AFP

Dinsdag ontstond ophef over de woorden van de Amerikaanse president Donald Trump tijdens de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties in New York. VN-ambassadeur Nikki Haley verklaart zijn woorden nader.

Zo is het volgens Haley niet Trumps bedoeling om een oorlog te initiëren met Noord-Korea. De Verenigde Staten hopen nog steeds op een diplomatieke oplossing van het conflict, zegt zij in een interview met de Amerikaanse zender CBS.

Einde aan nucleaire testen

Trump waarschuwde dinsdag tijdens de VN-vergadering dat als de Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un niet inbindt, de Verenigde Staten genoodzaakt zijn om Noord-Korea ‘compleet te vernietigen’.

‘Amerika heeft veel kracht en geduld. Maar wanneer wij ons genoodzaakt zien onszelf of onze bondgenoten te beschermen, hebben wij geen andere keuze dan Noord-Korea compleet te vernietigen. Rocket Man is on a suicide mission for himself, and for his regime,’ aldus Trump, verwijzend naar Kim Jong-un.

Haley benadrukte woensdag dat Amerika het Noord-Koreaanse regime niet wil verdrijven. ‘We willen alleen dat er een einde komt aan de testen en de nucleaire productie,’ zei de VN-ambassadeur. Volgens haar weet de internationale gemeenschap ‘simpelweg niet hoe ze de aandacht moet trekken’ van dictator Kim Jong-un.

Volgens Haley heeft Amerika veel militaire opties, en is de vernietiging van Noord-Korea ‘niet de eerste stap’ op de escalatieladder.

Rocket Man

Haley werd ook bevraagd over Trumps gebruik van het woord ‘Rocket Man’ in verband met Kim Jong-un, een woord dat voor hoongelach en gefronste wenkbrauwen zorgde bij journalisten en enkele diplomaten in de plenaire zaal van de Verenigde Naties.

Volgens Haley is dat woord helemaal niet door Trump zelf bedacht, maar gebruikte de Ugandese president Yoweri Museveni het al een dag eerder tijdens een vergadering met haar.

Wilt u wekelijks het laatste nieuws over Amerika ontvangen? Meld u dan aan voor onze nieuwsbrief van American Dreamers!