‘Goede vrienden’ Trump en Erdogan prijzen elkaar

22 september 2017Leestijd: 3 minuten
Erdogan en Trump schudden elkaar de hand tijdens hun meeting op donderdag - Foto: AFP

De Amerikaanse president Donald Trump en zijn Turkse collega Recep Tayyip Erdogan zijn ‘vrienden geworden’. Dat zeggen beide mannen rondom een gesprek in New York.

 ‘Het is een grote eer en privilege – omdat hij een vriend van mij is geworden – om president Erdogan van Turkije te introduceren,’ zegt Trump vrijdag ten overstaan van journalisten in New York. ‘Hij bestuurt een heel moeilijk deel van de wereld. Hij is zeer betrokken en, als ik eerlijk ben, scoort hij goed.’

‘Mijn dierbare vriend, Donald’

Erdogan zelf sprak voor zijn officiële gesprek via een tolk in New York, en sprak in soortgelijke woorden over Trump: ‘Mijn dierbare vriend, Donald.’ Het zijn opvallende woorden nadat Erdogan hem eerder deze week voor het blok zette tijdens zijn VN-speech, naar aanleiding van Turks ambtsbezoek in Washington in mei van dit jaar.

Tijdens zijn bezoek kwam er een video in de publiciteit, waarop te zien is hoe Erdogan toekijkt terwijl zijn lijfwachten in een straatgevecht raken met Koerdische demonstranten buiten de Turkse ambassade in Washington.

Hoewel het incident nooit officieel is aangehaald door het Witte Huis, sprak wel het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken schande van het incident. ‘Dit is simpelweg onacceptabel,’ zei de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Rex Tillerson destijds.

Erdogan zei dinsdag tijdens een interview met de Amerikaanse televisie dat hij Trump eerder deze maand heeft gesproken over het incident, en dat Trump zijn excuses had aangeboden. Trump zelf gaf donderdag geen antwoord op vragen die vanuit de perszaal naar hem werden geroepen, waaronder een vraag over de clash tussen Turkse bodyguards en Koerdische demonstranten. ‘We zullen het over vele issues hebben,’ was het antwoord van Trump.

Niet genoeg bescherming geboden

Volgens Erdogan heeft Amerika hem tijdens zijn bezoek aan Washington niet genoeg bescherming geboden tegen leden van de Koerdische PKK, een groepering die zowel door Amerika als Turkije als terreurbeweging wordt bestempeld.

Tijdens het gevecht dat uitbrak tussen Erdogans lijfwachten en leden van de PKK, waarbij Amerikaanse agenten moesten interveniëren, raakten elf mensen gewond.

Erdogan beschuldigde Trump er bovendien van terroristen te bewapenen door middel van zijn Midden-Oostenbeleid. Erdogan maakt zich kwaad over de bewapening van de Koerdische facties in Syrië en Irak. Amerika vecht samen met de Koerdische YPG tegen terreurbeweging Islamitische Staat (IS).

‘De YPG in Syrië is nauw verwant aan de separatistische terroristen van de PKK in Turkije,’ zegt Erdogan. ‘We vechten tegen de uitwassen van de PKK.’

Volgens Erdogan maakt Amerika een fout door met Koerdische milities op te trekken. ‘We zouden samen met de Verenigde Staten moeten vechten tegen terroristen,’ zegt Erdogan. ‘Maar als wij niet eens wapens mogen kopen van Amerika, waarom krijgen de terroristen ze dan voor niets? Dat is een vraag die we aan onze Amerikaanse vrienden gaan stellen. Als deze vraag niet zal worden beantwoord, betekent dat een grote teleurstelling.’

Volgens Erdogan zijn de Verenigde Staten wel in staat om de Koerden te bewapenen zonder daar geld voor te verlangen, terwijl een eerdere wapendeal met Turkije van 1,2 miljoen dollar niet doorging.

De wapendeal met de Verenigde Staten ging niet door, omdat de wapens bedoeld waren voor de lijfwachten van de Turkse president. Het Amerikaanse Congres verhinderde de deal na het desbetreffende straatgevecht.