Turkije

Erdogan: aanklacht Amerika tegen lijfwachten ‘grof schandaal’

01 september 2017

De arrestatie van Turkse lijfwachten die in Amerika grof geweld gebruikten tegen demonstranten, is een grof schandaal. Dat vindt de Turkse president Recep Tayyip Erdogan, die woedend is op de Verenigde Staten. Het Amerikaanse Openbaar Ministerie gaat de lijfwachten vervolgen.

‘Dit is een schandalige uiting van hoe de rechtsspraak in de Verenigde Staten werkt,’ zegt Erdogan. Dat meldt persbureau Reuters.

Volgens Erdogan was de vechtpartij de schuld van de Verenigde Staten. De Turkse president zou te weinig bescherming hebben gekregen tegen PKK-sympathisanten tijdens zijn bezoek aan de Amerikaanse president Donald Trump. De volgende keer zal hij Trump erop aanspreken, zegt Erdogan. Volgens de Turkse president geeft Amerika ten onrechte bescherming aan Koerdische terroristen. ‘Ik begrijp niet wat de bedoelingen van Amerika zijn,’ zegt Erdogan.

Gevecht voor Turkse residentie

In mei jongstleden gingen de lijfwachten van de Turkse president op de vuist met  Koerdische demonstranten. Dit gebeurde vlak voor de Turkse residentie in Washington. Er brak een straatgevecht uit. Elf mensen raakten gewond.

Het brute geweld van de Turkse lijfwachten op Amerikaans grondgebied zorgde voor internationale verontwaardiging. Dagblad The New York Times onthulde dat Erdogan zelf opdracht gaf tot de vechtpartij.

Uw cookieinstellingen laten het tonen van deze content niet toe. De volgende cookies zijn nodig: marketing. Wijzig uw instellingen om deze content te zien.

Onenigheid over strijd tegen IS

De Verenigde Staten en Turkije zijn het oneens over de strijd in Syrië. De Amerikanen hebben de Koerdische militaire factie YPG bewapend, om samen te strijden tegen Islamitische Staat. Daar is Turkije fel op tegen. Erdogan vindt dat de YPG een afsplitsing is van de Koerdische PKK, waarmee Turkije een gewapend conflict heeft.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.