Anthony Weiner krijgt forse straf voor sexting

25 september 2017Leestijd: 2 minuten
Ex-Congreslid Weiner komt aan bij de rechtbank in New York - brin:AFP

Het Amerikaanse ex-Congreslid Anthony Weiner krijgt 21 maanden gevangenisstraf, omdat hij seksueel getinte berichten stuurde naar een minderjarig meisje.

Dat bepaalde de rechter in New York maandag.

Eerder eiste de openbaar aanklager in die stad al een celstraf van 21 tot 27 maanden. Weiners advocaten voerden verzachtende omstandigheden aan, namelijk dat Weiner ‘herstellende was van een oncontroleerbare ziekte die hem zijn huwelijk en zijn loopbaan kostte’, meldt de Amerikaanse zender ABC. ‘Ik ben ziek,’ zei het ex-Congreslid in zijn verdediging, ‘maar tegelijkertijd heb ik ook geen excuus’. De openbaar aanklager vond sexting ongepast voor een volwassene, volksvertegenwoordiger en vader.

Lees meer uit het dossier American Dreamers
Zo werd Nikki Haley de rijzende ster van Trump >

Seksueel getinte berichtjes

De 53-jarige Democraat stuurde begin 2016 diverse seksueel getinte berichtjes en foto’s naar een vijftienjarig meisje, een praktijk die sexting wordt genoemd. Het zorgde ervoor dat Weiner voor de zoveelste keer in opspraak kwam.

De Britse krant The Daily Mail publiceerde een interview met het meisje uit North Carolina over haar onlinegesprekken met Weiner, waarin hij haar ook naaktfoto’s van zichzelf stuurde. De Amerikaanse autoriteiten begonnen vorig jaar met het onderzoek naar deze chatgesprekken.

Abedin vroeg scheiding aan

Maar Weiners carrière – hij wilde ooit burgemeester van New York worden – was eigenlijk al voorbij toen er eerder naaktfoto’s van hem op internet opdoken. Toen zijn laptop werd geconfisqueerd voor het sexting-onderzoek, kwam er ook een aantal mails aan het licht van zijn vrouw Huma Abedin, de rechterhand van presidentskandidaat Hillary Clinton.

Volgens Hillary Clinton is niet Trump, maar Merkel de leider van de vrije verkiezingen. Lees meer over het laatste interview dat de ex-presidentskandidaat gaf >

Dit leidde uiteindelijk tot de omstreden verklaring van ex-FBI-directeur James Comey, die in oktober vorig jaar plotseling aankondigde het onderzoek naar de e-mails van Clinton te willen heropenen. Dat ging over het gebruik van een privéserver door Clinton voor haar formele e-mailcorrespondentie. Abedin vroeg scheiding van Weiner aan.

Wilt u wekelijks het laatste nieuws over Amerika ontvangen? Meld u dan aan voor onze nieuwsbrief van American Dreamers!